Saunomisen diskurssit verkkokeskustelussa - Smeds, Elina (2024)
Maisterintutkielmassani tarkastelen, millaisia merkityksiä saunomiseen liitetään Suomi24-keskustelupalstalla. Tutkielma antaa kielitieteellistä tietoa, miten suomalaiset kuvaavat saunomista. Tutkimuskysymykset ovat: 1. Millaisia semanttisia preferenssejä muodostuu saunoa-hakusanan kollokaateista Suomi24-keskustelupalstalla? ja 2. Millaisia diskursseja saunomiseen liitetään Suomi24-keskustelupalstalla? Tutkimuksen aineistona on Suomi24-palstan keskusteluviesteistä muodostettu korpus, joka sisältää noin 62 000 keskusteluviestiä vuosilta 2001–2020. Tutkimus on korpusavusteista diskurssintutkimusta, ja tutkimuksen tarkempana menetelmänä toimii kollokaatioanalyysi. Muodostin kollokaateista 16 semanttista preferenssiä: Osallistujat, Harrastaminen ja vapaa-aika, Aika, Syöminen ja juominen, Saunomisaktiviteetit, Sijainti, Alastomuus ja pukeutuminen, Lämmitys ja kuumuus, Nautinto ja rentoutuminen, Kodinhoito, Saunavuoroille jakautuminen, Yhdessäolo, Suhtautuminen ja kuvailu, Tila, Saunatyyppi ja Saunomistapa. Diskurssianalyysissa keskityn tarkastelemaan neljää saunomisen diskurssia. Saunominen kulttuurisena tapana kuvaa saunomista säännöllisenä peseytymisen tapana, jota harrastetaan tietyissä paikoissa ja tiettyinä ajankohtina. Saunominen osana yhdessäoloa taas luonnehtii saunomista sosiaalisena tilanteena, johon osallistutaan yhdessä läheisten, ystävien tai tuttavien kanssa. Saunominen osana vapaa-aikaa ja rentoutumista esittää saunomisen olevan nautinnollinen ajanviettotapa, joka rinnastetaan esimerkiksi liikuntaan, mökkeilyyn ja muihin ajanvietteisiin. Saunomisen normit -diskurssi esittää, että saunomiseen liitetään tiettyjä sääntöjä tai tottumuksia muun muassa alastomuuteen ja saunavuoroille jakautumiseen liittyen. Erilaisia näkemyksiä herättävät muun muassa naisten ja miesten saunominen yhdessä perheen sisällä. Tutkimuksen tulokset kuvaavat suomalaista saunomista pysyvänä ja säännöllisenä kulttuurisena tapana, johon liitetään vapaa-aikaan, rentoutumiseen ja yhdessäoloon liittyviä merkityksiä.