Eron jälkeisen yhteisvanhemmuuden toimivuus - Kalliotähti, Marjo-Hannele (2024)
Avioeroluvut Suomessa ovat suuria, mutta eron jälkeistä yhteisvanhemmuutta ei ole toistaiseksi tutkittu kovin paljoa Suomessa. Tärkeää on tuoda eronneiden vanhempien oma ääni kuuluviin siitä, miten eronneet isät ja äidit kokevat eron jälkeisen yhteisvanhemmuuden. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoitus oli selvittää, millaista on eron jälkeinen toimiva yhteisvanhemmuus ja millaisia haasteita eron jälkeisessä yhteisvanhemmuudessa on koettu. Tutkielma toteutettiin osana Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitoksen Vanhemmuus eron jälkeen -hanketta. Aineistona hyödynnettiin 27 eronneen isän ja äidin puolistrukturoitua teemahaastattelua, joita analysoitiin aineisto-lähtöisellä sisällönanalyysillä. Eron jälkeinen yhteisvanhemmuus näyttäytyi toimivalta silloin, kun vanhempien kommunikaatio oli sujuvaa ja vanhemmat jakoivat samanlaiset arvot ja näkemykset lasten kasvatuksesta. Lisäksi lasten eduksi toimiminen, toimiva työnjako lasten hankintojen suhteen ja riidattomuus vahvistivat vanhempien yhteistyötä. Haasteita taas aiheuttivat yhteistyökyvyttömyys, kommunikaatio-vaikeudet, toisen vanhemman toiminnasta aiheutunut epäluottamus, erilaiset näkemykset lasten edusta ja kasvatuksesta sekä tunteet ja raha-asiat. Niillä vanhemmilla, jotka kuvasivat eron hoidetun hyvin tai yhteisymmärryksessä, oli enemmän myönteisiä mainintoja yhteisvanhemmuuden toimivuudesta