Yritysverkostojen merkitys rakennusalalla - Aspinen, Santeri (2024)
Rakennusalan muutokset ovat ajaneet yrityksiä entistä enemmän suhdekeskeisiin toimintatapoihin. Kumppanuudet, yhteistyö ja verkostosuhteet ovat merkitykseltään kohonneet täysin uudelle tasolle. Yritykset jakavat voimavarojaan, toimintojaan sekä resurssejaan toimiakseen entistä vahvemmin sekä toisaalta entistä vakaammin. Verkostoilla pyritään vastaamaan paremmin vaatimuksiin ja tuottamaan korkeampaa arvoa. Tämä tutkimuksen tavoitteena on kasvattaa ymmärrystä hankintatoimesta sekä yritysverkostojen vaikutuksista. Tarkoituksena on luoda syvällinen ymmärrys siitä, miten rakennusalan yritykset hyödyntävät yritysverkostoja hankintatoimen osana kilpailuedun tavoittelussa. Tutkimus rakentuu kolmen teeman avulla: hankintatoimen, yritysverkostojen sekä kilpailuetujen. Tutkimus on toteutettu laadullisin tutkimusmenetelmin. Tutkimusaineisto on kasattu teemahaastatteluiden avulla. Tutkimukseen haastateltiin yhteensä seitsemän henkilöä, jotka toimivat rakennusalan eri tehtävissä. Tutkimustulokset korostivat hankintatoimen osalta kahta tekijää: edullisuutta sekä helppoutta. Nämä molemmat tekijät sitoutuvat ajatukseen kokonaiskustannusedullisuudesta: millaiset panokset sitoutetaan tarpeeseen, jotta arvontuotto saadaan korkeaksi. Hankinnan prosesseista erityisesti tarpeen määrittäminen korostui tuloksissa. Yritysverkostot koettiin välttämättöminä ja luottamus sekä vastavuoroisuus olivat keskeisiä tekijöitä sidosten muodostumiselle ja vahvistumiselle. Tulokset korostivat myös motivaatiota ja yhteistä fokusta. Verkostojen johtamisen kontekstissa hallittavuus sekä oma tietoinen asemoituminen ja potentiaalinen hyötyminen nähtiin selkeimpinä keinoina. Verkostoja sitoo ja samaan aikaan niiden avulla voidaan kasvattaa kilpailuetua. Verkostoilla on paljon potentiaalia oppimiselle ja niin verkostojen kuin hankintatoimenkin ydintoiminnoissa viestinnän merkitys on oleellinen. Tulosten perusteella rakennusalan yritykset voivat tietoisesti hyödyntää verkostojen tarjoamaa potentiaalia, oppia sekä kehittää kilpailuetuja. Vahvat suhteet ja verkostorakenteet vaativat vastavuoroisuutta ja tarjoavat yrityksille sellaisia tekijöitä, joita ne eivät kykene yksin tavoittamaan.