Rajat ovat rakkautta : menetelmät apuna kirjoittamisen haasteiden kanssa - Möller, Dina (2024)
Menetelmällinen kirjoittaminen on kirjoittamista etukäteen päätettyjen menetelmien, rajoitteiden, pakotteiden ja sääntöjen kanssa. Menetelmällistä kirjoittamista on ollut olemassa jo pitkään, mutta sitä ei ole aina systemaattisesti tutkittu. Oulipo on nostanut menetelmällisen kirjoittamisen vahvasti esille 1960-luvulta lähtien. Menetelmiä on sekä oulipolaisia että vanhempia. Konseptuaalisuus, eli kirjallinen käsitteellisyys, vaikka ei suoraan ole yhteydessä menetelmälliseen kirjoittamiseen, elää jossain samoilla alueilla. Konseptuaalisuus on aikojen saatossa kietoutunut vahvasti yhteen menetelmällisyyden kanssa. Kirjoittamisen haasteet ovat todellinen osa kirjoittamista. Niitä ovat muun muassa lykkääminen, täydellisyyden tavoittelu ja epäonnistumisen pelko. Nämä haasteet ovat usein toisiinsa liittyviä. Kirjoittamisen haasteet ovat kirjoittamista häiritseviä tai estäviä tekijöitä, joista useat kirjoittajat kärsivät. Kirjoittamisen menetelmät voivat potentiaalisesti auttaa kirjoittajaa pääsemään omista haasteitaan yli tai kokemaan ne lievempinä. Menetelmien struktuuri, toistettavuus ja mekaanisuus ovat tekijöitä kirjoittamisen haasteiden lieventämisessä. Menetelmät auttavat kirjoittajaa tuottamaan tekstiä, mutta ei poista sitä, että kirjoittajan tulee päättää kirjoittaa. Haasteiden lisäksi menetelmällisyys voi auttaa kirjoittajaa pääsemään eroon omista kirjoittamisen maneereistaan tai lieventämään niitä. Kirjoittaja voi oppia uusia tapoja tuottaa tekstiä ja laajentaa omaa tapaansa kirjoittaa.