Vapaaehtoiskokemukset Vuokatissa järjestetyn Euroopan nuorten talviolympiafestivaali -tapahtuman aikana : tapaustutkimus urheilutapahtumavapaaehtoisten tyytyväisyydestä ja tunnetiloista - Niukkala, Kaisa (2024)
Euroopan nuorten talviolympiafestivaali (EYOF) järjestettiin Vuokatissa maaliskuussa 2022. Tämän tapaustutkimuksen tavoitteena oli kuvailla tapahtuman aikaista vapaaehtoiskokemusta. Tutkimuksessa selvitettiin vapaaehtoisten tyytyväisyyteen vaikuttavia tekijöitä sekä tunnetilojen vaihtelua tapahtuman aikana. Lisäksi tutkittiin, voiko urheilupsykologiassa hyödynnettyä psykobiososiaalisen tilan mallia siirtää vapaaehtoistutkimuksen kontekstiin. Urheilutapahtuma-vapaaehtoisuus on esimerkki lisääntyneestä episodisesta, projektimaisesta vapaaehtoisuudesta. Yksi episodisen vapaaehtoisuuden tunnuspiirteistä on sitoutuminen rajalliseksi ajaksi. Tutkimustietoa voidaan hyödyntää vapaaehtoisten sitouttamisessa tulevissa tapahtumissa.