Ideologia, kansallinen identiteetti ja Karjala Ilmari Pimiän runokokoelmassa Unen maa - Saarinen, Eetu (2024)
Tässä maisterintutkielmassa tarkastellaan Ilmari Pimiän Unen maa -runokokoelmassa (1942) ilmentyvää ideologiaa, kansallista identiteettiä ja Karjala-kuvaa. Karjala-runoilijaksi profiloituneen ja kirjailijaryhmittymä Tulenkantajissa vaikuttaneen Pimiän tuotantoa on aiemmin tutkittu vain niukasti. Myös muiden suomalaisten kirjailijoiden Karjala-aiheinen runous on jäänyt tutkimuksellisesti vähälle huomiolle, joten tutkimusasetelman relevanssi on perusteltavissa edellä mainituilla tutkimusaukoilla. Myös Karjalan luonne rajaseutuna Suomen ja Venäjän välimaastossa tuo oman ja alati ajankohtaisen lisänsä tutkimusaiheen perusteluun. Tutkielmassa aineistoa lähestytään kahden tutkimuskysymyksen kautta: 1) Minkälaista ideologiaa kokoelman runoissa tuotetaan? 2) Minkälainen kansallinen identiteetti kokoelman runoissa konstruoituu?