ACL-rekonstruktion vaikutus alaraajojen vertikaalimaareaktiovoimiin pudotushypyn laskeutumisvaiheessa - Ranta, Lumi (2024)
Polven eturistisidevamma on yksi yleisimmistä urheiluvammoista. Urheilijalle tehdyn eturistisiteen korjausleikkauksen tavoitteena on palauttaa polvinivelen normaali toiminta ja mahdollistaa paluu lajin pariin. Potilailla on tyypillisesti voitu havaita epäsymmetriaa alaraajojen toiminnassa kuntoutuksen varhaisessa vaiheessa ja jopa useita vuosia operaation jälkeen. Nämä epäsymmetriat voivat osaltaan lisätä uudelleen loukkaantumisriskiä. Kahdella jalalla suoritettavaa pudotushyppytestiä on yleisesti käytetty tunnistamaan alaraajojen biomekaanisia epäsymmetrioita. Tämän tutkielman tutkimuskysymykseksi muodostui; ”Esiintyykö ACL-rekonstruktion läpikäyneillä yksilöillä epäsymmetriaa alaraajojen huippuvertikaalimaareaktiovoimissa vertikaalipudotushyppytestin ensimmäisen laskeutumisen aikana ja voidaanko samanlaista epäsymmetriaa havaita terveillä yksilöillä?”.