"Suuren erkaantumisen" kysymys : syyt, ajoitus ja kontrafaktuaalit 2000-luvun globaali- ja taloushistoriassa - Hänninen, Lasse (2024)
Historiografinen tutkielma käsittelee 2000-luvulla käytyä keskustelua niin sanotusta ”suuren erkaantumisen” kysymyksestä. Englanninkielisessä kirjallisuudessa ”the great divergence” -nimellä tunnettu aihe koskee joissakin läntisissä talouksissa nykytiedon valossa viimeistään 1700- ja 1800-lukujen taitteessa käynnistynyttä talouskasvun kiihtymistä, joka erkaannutti nämä globaaleista verrokeistaan. Valtaosin vertailupareina ovat toimineet Englanti/Britannia ja Kiina. Tutkielma kutsuu aihetta ”erkaantumiskysymykseksi” ja kysymyksestä käytyä keskustelua ”erkaantumiskeskusteluksi”.