The Effects of Inflation to Japanese Stock Markets - Rissanen, Leevi (2024)
Tutkimus koskee inflaation vaikutuksia Japanin nimellisiin osaketuottoihin Japanin keskus-pankin harjoittaman määrällisen elvytyksen (QE) ajanjaksoina, sekä ajanjaksoina, kun määrällistä elvytystä ei käytetty. Tutkimuksen kohteena oleva ajanjakso on vuodesta 2001 vuoden 2023 loppuun. Tarkoitus oli selvittää, onko inflaation ja nimellisten osaketuottojen välinen suhde negatiivinen QE-jaksojen aikana ja kuinka vahva tämä mahdollinen riippuvuus on. Hypoteesi oli, että inflaation ja nimellisten osaketuottojen välillä on vahva negatiivinen suhde kyseisenä ajanjaksona. Suhdetta tutkittiin osittaisella sopeutusmallilla, jossa riippuvana muuttujana toiminut osakkeiden tuotto sisällytettiin viivästettynä riippumattomien muuttujien joukkoon. Tämän lisäksi inflaation ja nimellisten osaketuottojen välistä korrelaatiota tutkittiin vektoriautoregressiivisellä (VAR) mallilla. Lineaarisessa osittaisen sopeutumismallin regressiossa inflaation ei havaittu vaikuttavan osaketuottoihin QE-jaksoina. Kun malliin sisällytettiin neliöity inflaatio riippumattomana muuttujana, muuttui inflaatio merkitseväksi, mikä, yhdessä merkitsevän neliöidyn inflaation kanssa, viittaa jossain määrin epälineaariseen suhteeseen osaketuottojen ja inflaation välillä. VAR-mallin avulla havaittiin, että kahden ja kolmen jakson viiveellä inflaatiolla oli vaikutus osaketuottoihin. Kahden jakson viiveellä vaikutus oli positiivinen, ja kolmen jakson viiveellä negatiivinen. Tämä tarkoittaa sitä, että osakemarkkinat reagoivat muutoksiin inflaatiossa viiveellä, ja että ensimmäinen reaktio on samansuuntainen muutokseen nähden, ja sen jälkeen reaktio kääntyy vastakkaiseksi. Tutkimuksen rajoitukset ja analyysin tulokset huomioon ottaen voidaan todeta negatiivinen suhde inflaation ja osaketuottojen välillä QE-jaksoina tiettyinä hetkinä ajassa viivästettynä, mikä vahvistaa tutkimuskysymykset ja hypoteesin oikeaksi. Toisekseen havaittiin, että osaketuottoihin vaikuttavat voimakkaammin ja johdonmukaisemmin talouspolitiikan epävarmuus, M2 rahavarannot, sekä VIX-volatiliteetti-indeksi.