Verkko-opetuksen vaikuttavuuden arviointi ja mittaaminen Puolustusvoimien oppimisympäristössä - Ilen, Ella (2024)
Verkko-opetuksen lisääntymisen myötä viime vuosina myös opetuksen vaikuttavuus on ollut kiinnostuksen kohteena Puolustusvoimien Ilmasotakoulussa. Tästä huolimatta Ilmasotakoululla ei ole soveltuvaa työkalua verkko-opetuksensa vaikuttavuuden mittaamiseen. Tässä tutkielmassa Puolustusvoimien käyttöön rakennettiin osaamisperustaisen verkko-opetuksen laadukkuutta ja konstruktiivista linjakkuutta arvioiva mittari, jota testattiin kyselytutkimuksena yhdellä Ilmasotakoulun verkko-opintojaksolla. Aineisto kerättiin Ilmasotakoulun opiskelijoille suunnatulla anonyymilla kyselyllä ja se analysoitiin monimenetelmäisesti. Kyselytutkimuksen lisäksi toteutettiin systemaattinen kirjallisuushaku, jolla löydettiin seitsemän muuta osaamisperustaisen opetuksen laadukkuutta tai linjakkuutta arvioivaa mittaria. Tutkimuksen teoreettisessa taustassa esitellään osaamisperustainen verkko-opetus ja verkko-opetuksen vaikuttavuus laadukkuuden ja konstruktiivisen linjakkuuden näkökulmista. Nämä toimivat painopisteinä systemaattisessa kirjallisuushaussa ja verkko-opetuksen vaikuttavuutta arvioivan mittarin suunnittelussa. Kyselytutkimuksessa saatujen vastauksien perusteella opiskelijat näkivät Ilmasotakoulun verkko-opetuksen laadukkaana ja konstruktiivisesti linjakkaana. Vastauksien perusteella opiskelijat toivovat opintonsa sisältävän noin puolet lähiopetusta ja puolet verkko-opetusta. Verkko-opetuksessa laatua laskevana tekijänä koettiin vuorovaikutuksen puute kanssaopiskelijoihin ja liian suuret opintokokonaisuudet. Kyselytutkimuksen tuloksia ja systemaattisessa kirjallisuushaussa löytyneitä mittareita voidaan hyödyntää Puolustusvoimien verkko-opetuksen laadukkuuden ja konstruktiivisen linjakkuuden arvioimiseen ja edesauttamaan systemaattisemman arviointikäytännön luomista.