Post-kvanttisalausten standardoinnin nykytilanne - Seppänen, Edvard (2024)
Nykyisten salausmenetelmien turvallisuus on asetettu kyseenalaiseksi kvanttitietokoneiden kehityksen myötä. Vuonna 1994 Peter Shor kehitti algoritmin, joka kykenee murtamaan nykyiset salausmenetelmät riittävän tehokkaan kvanttitietokoneen avulla. Tämä kehityssuunta on herättänyt huolta asiantuntijoiden keskuudessa. Vastauksena tietoturvan uusiin tarpeisiin useat kansainväliset standardointiorganisaatiot ovat ryhtyneet kehittämään uusia standardeja. NIST (National Institute of Standards and Technology) järjesti viiden vuoden kilpailun sopivien salausalgoritmien löytämiseksi. NIST valitsi neljä algoritmia 82 eri kilpailevan algoritmin joukosta, jotka se sisällytti omiin luonnosvaiheen standardeihin. Lukuisat muut merkittävät kansainväliset standardointiorganisaatiot harkitsevat näiden post-kvanttiturvallisten salausalgoritmien integroimista omiin standardeihin. Standardointiprosessin odotetaan jatkuvan tulevina vuosina. Onnistunut siirtyminen post-kvanttisalauksiin voi olla maailmanlaajuisesti ratkaiseva tekijä tietoturvallisuuden kannalta