Houkuttelevuuden ja yhteisöllisyyden rakentuminen kirjagrammaajien kirja-arviojulkaisuissa ja niiden kommenteissa Instagramissa - Lehtola, Eveliina (2024)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan kirjagrammaajien käyttämiä multimodaalisia houkuttelun keinoja heidän kirja-arviojulkaisujensa alkuvaikutelmissa sekä näihin kirja-arviojulkaisuihin tulleiden kommenttien rakentamaa yhteisöllisyyttä suhteessa julkaisuihin. Kirjagram on tavallisten lukijoiden muodostama verkko- ja diskurssiyhteisö Instagramissa, jossa kirjagrammaaja tarkoittaa kirjallisuusaiheisen tilin ylläpitäjää. Viime vuosina kirjagrammaus on noussut ilmiöksi, josta ovat kiinnostuneet myös kustantamot, kirjailijat ja media. Teoreettisesti tutkimus nojaa digitaalisen viestinnän ja vuorovaikutuksen muotoihin. Se hyödyntää digitaalisen median tutkimusta sekä diskurssintutkimuksen, genretutkimuksen ja keskusteluntutkimuksen viitekehystä. Tutkimusaineisto koostuu 25 kirja-arviojulkaisusta, jotka on kerätty viiden mikrovaikuttajaksi luokiteltavan suomalaisen kirjagrammaajan Instagram-tileiltä. Lisäksi aineisto sisältää näistä neljän julkaisun kommenttikentät, jotka kaikki ovat samalta kirjagram-tililtä kerättyjä. Tutkimuskysymyksinä ovat: 1. Millaisin visuaalisin ja kielellisin keinoin Instagram-käyttäjiä houkutellaan kirjagrammaajien kirja-arvioiden pariin? 2. Miten kommenttiketjujen aloitusvuorot rakentavat yhteisöllisyyttä suhteessa kulloiseenkin kirja-arviojulkaisuun? Analyysimenetelminä tutkimuksessa käytetään visuaalista analyysia, digitaalista retoriikkaa ja digitaalista keskustelunanalyysia. Tulokset osoittavat, että kirja-arvioiden alkuvaikutelmista tehdään houkuttelevia luovan, henkilökohtaisen ja kokemuksellisen itseilmaisun kautta, millä ilmennetään lukemiskulttuuria ja korostetaan arvion kohteena olevaa kirjaa. Kommentoijien puhetoiminnoissa toistuu kannan ottaminen arviokirjaan sekä vastaus kirjagrammaajan esittämään kysymykseen. Puhetoiminnoilla myötäillään tai kierretään kommenteille luotuja odotuksia ja samalla rakennetaan yhteistä käsitystä kirjoista ja lukukokemuksista. Aiheesta ei ole aiempia kielentutkimuksellisia töitä, joten tutkimus tuo uutta tietoa tästä sosiaalisesti ja kulttuurisesti merkittävästä lukemiseen ja kirjallisuuteen liittyvästä ilmiöstä sekä kirjagram-yhteisön toimintakäytänteistä.