”Mun mielestä tää ei oo ollu kauheen toimiva systeemi” : Suomalaisten urheiluorganisaatioiden edustajien näkemyksiä Suomen online-rahapelijärjestelmän muutoksesta ja rahapeliyhtiöiden sponsoroinnista - Jacklin, Eetu (2024)
Suomessa rahapelaamista on pitkään säännelty yksinoikeusjärjestelmällä, eli tavalla, joka on nykyisin kansainvälisesti harvinainen. Suomen rahapelijärjestelmä on tarkoitus uudistaa viimeistään 1.1.2026 avaamalla se kilpailulle online-rahapelaamisen osalta. Uudistuksella tavoitellaan rahapelaamisesta aiheutuvien haittojen ehkäisemistä ja vähentämistä sekä rahapelijärjestelmän kanavoinnin parantamista. Nykyisessä yksinoikeusjärjestelmässä vain Veikkauksella on ollut oikeus markkinoida tuotteitaan ja sponsoroida suomalaista urheilua, mutta lisenssijärjestelmän myötä myös ulkomaisilla rahapeliyhtiöillä olisi lupa tähän. Tässä liikunnan yhteiskuntatieteiden pro gradu -tutkielmassa tutkittiin viiden eri urheiluorganisaation edustajan kokemuksia Veikkauksen kanssa tehtävästä sponsoriyhteistyöstä sekä näkemyksiä online-rahapelaamisen lisenssijärjestelmästä ja kyseisessä järjestelmässä tehtävästä sponsoriyhteistyöstä. Haastateltavat (n=6) edustivat urheiluorganisaatioita jääkiekon, jalkapallon, pesäpallon, koripallon ja salibandyn parista. Kyseessä on laadullinen tutkimus, jonka aineistonkeruu suoritettiin puolistrukturoitujen teemahaastattelujen avulla. Tutkimustulosten analysointi toteutettiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä.