Identification and prevalence mapping of plant-associated aerobic anoxygenic phototrophic (AAP) bacteria in Japan - Murai, Miyu (2024)
Aerobiset anoksygeeniset fototrofiset (AAP) bakteerit ovat prokaryootteja, jotka elävät aerobisissa olosuhteissa ja pystyvät hyödyntämään auringon valoenergiaa tuottamatta happea. Nämä bakteerit tunnetaan akvaattisena bakteeriryhmänä ja useat tutkimukset ovat osoittaneet niiden olevan merkittävässä roolissa meriekosysteemin hiilenkierrossa. AAP-bakteereita on lähiaikoina löydetty myös terrestriaalisista ympäristöistä kuten maaperästä sekä kasvien fyllosfääristä ja endosfääristä. Kuitenkin terrestriaalisista AAP-bakteereista on vain vähän tietoa, kuten niiden esiintyvyydestä sekä vuorovaikutuksesta kasvi-isäntien kanssa. Lähiaikoina Jaettu Valo -projekti (Jyväskylän yliopisto) on kerännyt neljästä eri maasta kasviassosioituneita AAP-bakteereita ja kartoittanut niiden esiintyvyyttä boreaalis–arktisessa ilmastossa. Heidän tuloksensa osoittivat, että lähes kaikissa kerätyissä kasvilajinäytteissä esiintyi AAP-bakteereita, joista suurin osa kuului Methylobacterium sp. ja Sphingomonas sp. sukuihin.