Is it better to protect paternity than to provide care? - Kangasniemi, Maaria (2024)
Vanhempien tarjoaman huolenpidon tyyppi vaihtelee lajien välillä, mutta myös yhden populaation sisällä tai lisääntymiskauden aikana. Kattavasta tutkimuksesta huolimatta yleispäteviä selityksiä huolenpidon evoluutiolle ei ole löytynyt, minkä vuoksi se pysyykin kiehtovana tutkimusaiheena. Vanhemman tarjoama huolenpito on esimerkki tilanteesta, jossa populaation muiden yksilöiden käyttäytyminen vaikuttaa yhden yksilön fitness-hyötyyn. Tällaisissa tilanteissa on peliteoreettisia menetelmiä hyödyntäen mahdollista selvittää parhaan lopputuloksen tuottava toimintatapa eli evolutiivisesti tasapainoinen strategia. Yleinen huolenpitoon liittyvä tutkimuskysymys koskee sitä, kumman vanhemman kannattaisi huolehtia jälkeläisistä. Tutkimustulokset eivät ole aivan yksimielisiä, minkä vuoksi tämä on edelleen mielenkiintoinen tutkimuskysymys ja inspiroi siten myös tätä työtä. Yleinen oletus huolenpitoa kuvaavissa malleissa on ollut huolehtivien koiraiden jääminen paitsi ylimääräisistä lisääntymismahdollisuuksista. Tätä sekä isyyden epävarmuutta on käytetty selityksenä naarasvoittoiselle huolenpidolle. Kuitenkin esimerkiksi linnuilla esiintyy paljon myös koiraan tarjoamaa huolenpitoa isyyden epävarmuudesta huolimatta. Tässä työssä muodostin kaksi mallia, joissa otin huomioon isyyden epävarmuuden ja oletin, että sekä huolehtivat että hylkäävät koiraat kohtaavat yhtä todennäköisesti ylimääräisiä lisääntymistilaisuuksia. Ensimmäisessä mallissa oletin, että kaikki naaraat käyttävät samaa strategiaa (huolehtivat) ja etsin evolutiivisesti tasapainoista strategiaa vain koiraille. Ensimmäisessä mallissa sekä huolehtiminen että hylkääminen voivat molemmat olla evolutiivisesti tasapainoisia strategioita koiraille, jolloin lopputulos riippuu muiden parametrien arvoista. Toisessa mallissa annoin myös naaraan strategian muuttua ja etsin evolutiivisesti tasapainoista strategiaparia. Tässä mallissa kaikki puhtaat strategiaparit saattoivat olla evolutiivisesti tasapainoisia, riippuen muista parametrien arvoista ja vastakkaisen sukupuolen populaatiostrategiasta. Tulosteni mukaan hylkääminen voi olla koiraille parempi strategia, mikäli hylkäävät koiraat ovat parempia puolustamaan isyyttään.