Sosiaalinen kontrolli nuoren elämässä : sisällönanalyysi nuorisorikollisuutta kitkevistä toimenpidesuunnitelmista - Konttinen, Julia (2024)
Tutkimukseni tehtävänä on eritellä, millä tavoin sosiaalinen kontrolli ja sosiaalisten siteiden vahvistaminen näkyy nuorisorikollisuuden ehkäisyyn liittyvässä Oikeusministeriön toimenpideohjelmassa ja Petteri Orpon hallitusohjelmassa vuosille 2024–2028. Tavoitteena on selvittää, miten eri keinot suhteutuvat Travis Hirschin määrittelemien sosiaalisten siteiden neljään ulottuvuuteen, vahvistavat sosiaalista kontrollia nuorten elämässä ja näin ehkäisevät rikollista toimintaa. Analyysimenetelmänä käytän kvalitatiivista sisällönanalyysia. Lähestymistapa analyysiin tässä tutkimuksessa oli teoriaohjaava, eli teoreettinen viitekehys on otettu huomioon jo aineiston koodausvaiheessa. Tutkimustuloksissa tulee ilmi, että toimenpiteet ja keinovalikoima pyrkivät Travis Hirschin määrittelemien sosiaalisten siteiden ja kontrollin vahvistamiseen. Nuorten hyvinvointiin panostetaan ohjelmien perusteella paljon eri näkökulmista.