Tilavuuksien ja pinta-alojen historiallisia määritystapoja - Korpinen, Juho (2024)
Tässä tutkielmassa selvitetään eräiden geometristen kappaleiden pinta-alojen ja tilavuuksien laskemista samaan tapaan kuin antiikin kreikkalaiset tekivät yli 2000 vuotta sitten. Kyseisen aikakauden yksi tunnetuimmista matemaatikoista oli Arkhimedes, joka määritti useita geometrisia ominaisuuksia, kuten piin likiarvon ja kappaleisiin liittyviä kaavoja, joista tutustumme ympyrän, ellipsin ja pallon pinta-alan sekä pallon tilavuuden kaavoihin.