Tunnetaitomuskari : toimintatutkimus tunnetaitojen opettamisesta musiikkileikkikoulussa - Kervinen, Henna (2024)
Tunnetaitojen hallinnalla on kokonaisvaltainen vaikutus lasten fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Viimeisten vuosikymmenten aikana on syntynyt erilaisia ohjelmia tukemaan lasten tunnetaitojen kehittymistä. Myös tutkimus musiikin ja tunteiden yhteydestä on kasvanut ja musiikin on todettu vaikuttavan moniin eri tunneprosessin vaiheisiin. Musiikkikasvatuksen on todettu olevan hyödyllistä lasten sosiaaliselle ja emotionaaliselle kehitykselle. Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena oli luoda malli tunnetaitomuskarille, jossa yhdistyy musiikkikasvatus ja tunnetaitokasvatus. Tutkimus toteutettiin musiikkileikkikouluryhmässä musiikkiopistossa. Tutkimusstrategiana oli toimintatutkimus ja tutkimus eteni toimintatutkimuksen syklisen prosessin mukaisesti. Aineiston keruun menetelminä käytettiin osallistuvaa havainnointia, reflektiivistä keskustelua sekä tutkimuspäiväkirjaa. Aineistoksi muodostui tutkijan reflektiopäiväkirja sekä kollegan havainnot. Aineistot analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin keinoin. Kahdessa ensimmäisessä tutkimussyklissä analyysi tapahtui aineistolähtöisesti ja sen jälkeen sekä aineistolähtöisesti että teoriaohjaavasti. Tuloksena muodostui malli tunnetaitomuskarin toteuttamiselle musiikkileikkikoulussa. Musiikki osoittautui toimivaksi välineeksi lasten tunnetaitojen opetuksessa. Mallia on mahdollista hyödyntää myös varhaiskasvatuksessa, alkuopetuksessa ja musiikkiterapiassa.