Natural language processing – potential and utilization in an organizational context - Tervo, Tuomas (2024)
Luonnollisen kielen käsittely (eng. Natural language processing, NLP) on ottanut viimevuosina suuria kehitysaskelia ja tämä teknologia tarjoaa organisaatioille lukuisia mahdollisia hyödyntämiskohteita. Aiheesta puhuttaessa on ilmeistä, että alan termistö ei ole lainkaan vakiintunut ja eri toimijat määrittelevät teknologian eri tavoin. Tämä epäselvyys siitä, mitä NLP oikeastaan tarkoittaa ja mihin sitä voidaan hyödyntää saattaa hankaloittaa teknologian laajamittaista käyttöönottoa organisaatioissa ja näin ollen myös jarruttaa alan vahvaa kehitystä jatkossa. Tässä tutkielmassa on pyritty esittelemään mahdollisimman laajasti NLP:n keskeisiä käsitteitä käyttäen määrittelyssä alan tieteellistä kirjallisuutta ja pyritty valottamaan teknologian nykyistä potentiaalia sekä toisaalta tulevaisuudennäkymiä. Tutkielmassa on esitelty erilaisia kirjallisuudessa käytettyjä määritelmiä NLP:lle, erilaisia näkemyksiä tehtävistä, joista NLP koostuu sekä teknologian hyödyntämiskohteita yleisesti eri toimialoilla. Tutkielma on toteutettu toimeksiantona käyttäen suunnittelutieteellistä tutkimusmenetelmää ja tutkielman perimmäinen tarkoitus on selvittää, kuinka NLP:tä voitaisiin hyödyntää kansainvälisen B2B-liiketoimintaa harjoittavan organisaation toiminnassa. Tutkielmassa on tunnistettu ja esitelty teknologian kyvykkyyksiä sekä nykyisiä hyödyntämiskohteita ja näiden pohjalta laadittu kolme artefaktia, tässä tapauksessa ratkaisuehdotusta, jotka otettiin lähempään tarkasteluun. Nämä artefaktit ovat toimeksiantajan kannalta potentiaalisia NLP:n käyttötapauksia, joista yhdestä rakennettiin Azure AI Language palvelua ja Language Studio työkalua käyttäen havainnollistava prototyyppi, jonka suorituskykyä ja hyötyä voitiin arvioida toimeksiantajan edustajien kanssa.