Tekoälyn vaikutukset toimitusketjun tehokkuuteen - Permikangas, Joel (2024)
Toimitusketjut ja siihen liittyvät prosessit muodostavat erittäin suuren kuluerän eri organisaatioiden toiminnassa. Pienetkin tehostuksen kohteet tähän liittyvissä prosesseissa voi saavuttaa merkittävän kuluvähennyksen näille organisaatioille. Tekoälyteknologioiden implementoiminen voi olla avaintekijä prosessien tehokkuuden lisäämiseksi. Tämän kandidaatintutkielman tarkoitus oli selvittää miten tekoälyn käyttöönotto vaikuttaa toimitusketjujen tehokkuuteen ja siihen liittyviin kuluihin eri organisaatioissa. Ensimmäiseksi tutkielmassa avattiin tekoälyyn liittyvää käsitteistöä, sekä käytiin läpi tekoälyyn liittyvää historiaa. Seuraavaksi tutkielmassa selvitettiin, miten erilaisia tekoälyteknologioita voidaan implementoida prosesseihin toimitusketjujen hallinnan näkökulmasta. Kolmannessa sisältöluvussa selvitettiin, miten tekoälyn implementointi oli vaikuttanut tehokkuuteen ja kustannuksiin. Tutkielma on suoritettu kirjallisuuskatsauksena ja lähteinä on käytetty useita vertaisarvioituja tieteellisiä julkaisuja, kirjoja, sekä verkkojulkaisuja. Lähteitä on haettu useista eri tietokannoista, kuten IEEE Xplore, Web of Science, sekä Scopus. Suurin osa aihetta käsittelevästä materiaalista oli kuitenkin kyselytutkimuksia ja selkeää dataa saavutetun hyödyn määrästä oli hankala löytää. Tutkielmassa saatiin kuitenkin selville, että tekoälyn integroiminen toimitusketjujen hallintaan tehosti prosesseja, sekä vähensi kuluja valtaosassa organisaatioista.