FinTech-startup finanssialan innovaattorina - Haavisto, Julius (2024)
Finanssiteknologia (lyh. “FinTech”) ja FinTech-startupit häiritsevinä innovaattoreina muokkaavat ja luovat finanssialan palveluita, joita kuluttajat sekä yritykset päivittäin käyttävät. Finanssiteknologialla tarkoitetaan teknologiaa tai innovaatiota, jonka avulla tuotetaan finanssipalveluita, kuten maksu-, lainan-anto- tai sijoituspalveluita. FinTech-startupien innovaatiot vaikuttavat finanssialan perinteisiin pankkeihin pakottaen niitä muuttamaan omia palveluitaan. Finanssialan perinteisillä toimijoilla on vahva historia teknologian yhteen liittämisestä liiketoimintaansa. Nykytilanne osoittaa kuitenkin suunnanmuutosta markkinoille tulleiden FinTech-startupien sekä niiden innovaatioiden menestymisen takia. Tässä tutkielmassa keskitytään selvittämään FinTech-startupien innovaatioita, menestystekijöitä sekä vuorovaikutussuhdetta perinteisiin pankkeihin. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, hyödyntäen monipuolisesti vertaisarvioituja tieteellisiä julkaisuja sekä tapaustutkimuksia. Tutkimusaineisto on kerätty tietokantahaulla, käyttäen WOS, Scopus, ja Google Scholaria, rajaten hakua esitetyillä avainsanoilla sekä pyrkien löytämään suurimman osan aineistosta viime vuosilta. Tutkielman tulokset osoittavat, että FinTech-startupien menestykseen vaikuttavat tekijät voidaan katsoa olevan sen liiketoimintaekosysteemin digitaalinen kypsyys, viitekehyksellinen sääntely, teknologinen innovointi ja innovaatioiden patentointi, käyttäjäkeskeisyys sekä yhteistyö perinteisten pankkien kanssa. FinTech-startupien ja perinteisten pankkien välillä on havaittavissa niin kilpailua, kuin myös yhteistyötä.