Kielelliset valinnat suomalaisissa toimituksissa : tarkastelussa syrjimätön kieli - Jylhä, Anu (2024)
Tässä tutkielmassa selvitetään, millaista pohdintaa suomalaisissa toimituksissa käydään syrjimättömästä kielestä. Tutkimusta varten on haastateltu kuutta henkilöä kuudesta eri mediasta. Tutkimushaastattelujen muoto oli puolistrukturoitu teemahaastattelu. Haastattelut toteutettiin marraskuun 2023 ja tammikuun 2024 välisenä aikana. Aineiston analyysissä käytettiin lähilukua ja teemoittelua. Teemoittelun avulla vastattiin kolmeen tutkimuskysymykseen. Tutkimuskysymykset olivat: 1. Miten syrjimätön kieli määritellään toimituksissa? 2. Käydäänkö toimituksissa keskustelua syrjimättömän kielen käytöstä, ja jos käydään, missä aihepiireissä? 3. Kuka tekee päätökset kielellisistä valinnoista, ja miten ne perustellaan?