Syväjohtaminen ja musiikkikasvatus : palaute ja arviointi osana oppimisprosessia - Hämäläinen, Matias (2024)
Tutkimuksessa tarkasteltiin palautteen ja arvioinnin merkityksiä Jyväskylän yliopiston Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen musiikkikasvatuksen maisterivaiheen opiskelijoiden 'Musiikin erityiskasvatus' -kurssilla. Opiskelijoiden käyttöön tarjottiin Vesa Nissisen kehittämä syväjohtamisen viitekehykseen pohjautuva palautejärjestelmä, joka avulla opiskelijat arvioivat opettamisen ja vuorovaikutuskäyttäytymisen teoriapohja koostuu musiikkikasvatuksen syväjohtamisen teoreettisesta . Tieteenfilosofisena ja metodologisena perustana hyödynnettiin kriittistä realismia ja fenomenologiaa. T utkimuksessa yhdistettiin tapaustutkimuksen ja toimintatutkimuksen elementtejä, ja työn päätavoitteena oli tutkia tarjotun syväjohtamisen viitekehykseen pohjautuvan työkalun soveltuvuutta musiikkikasvatuksen opintojen arviointiin, sekä toissijaisesti myös arvioida ja kehittää kurssin arviointikäytäntöjä yhdessä kurssin opettajan kanssa. Laadullinen haastatteluaineisto (N=12) kerättiin 20.2.-25.2.2023 välisenä aikana, ja se analysoitiin laadullisten menetelmien sekä sisällönanalyysin avulla. Syväjohtamisen viitekehys osoittautui toimivaksi itsearvioinnin ja vertaisarvioinnin työkaluksi, lisäten opiskelijoiden kykyä reflektoida omaa oppimistaan sekä opetusmetodeja. Järjestelmällinen ja rakenteellinen palaute edisti opiskelijoiden itsetuntemusta, sekä auttoi heitä tuomaan pedagogisia valintojaan näkyväksi. Toisaalta tutkimus toi esiin myös haasteita, kuten viitekehyksen ja arviointilomakkeen käytön opettelun ja kunnollisen täyttämisen vaativan aika- ja resurssikulutuksen. Mahdollistaviksi tekijöiksi nousivat opettajan aktiivinen tuki ja opiskelijoiden avoin asenne uusia menetelmiä kohtaan, kun taas merkittäviksi esteiksi nousivat ajallinen resurssipula ja mallin soveltamisen haasteet. Tulosten pohjalta on selvää, että syväjohtamisen viitekehyksen soveltaminen musiikkikasvatuksessa vaatii jatkuvaa kehittämistä ja tukiresurssien vahvistamista. Tulosten pohjalta kurssin aikana käytettävää palautelomaketta sovellettiin yksinkertaisempaan muotoon. Lisäksi tulevaisuudessa tarvitaan lisätutkimusta viitekehyksen pitkäaikaisvaikutuksista musiikinopettajien opettajuuteen ja oppimiseen, jos palautejärjestelmän käyttöä jatketaan kurssin puitteissa.