S2- oppimateriaalia hoiva-avustajakoulutuksen OPVA-opintoihin - Niittymäki, Terhi (2024)
Tämän monimuototutkielman keskiössä on oppimateriaalin laatiminen sosiaali- ja terveysalan hoiva-avustajakoulutuksen opiskeluvalmiuksia tukeviin opintoihin (OPVA-opinnot). Materiaali on tarkoitettu maahanmuuttotaustaisten oppijoiden suomen kielen opetukseen. Tarvetta on materiaalille, joka yhdistää am- matillisten sisältöjen asioita vahvistaen samalla suomen kielen osaamista. Maahanmuuttotaustaisten opiskelijoiden määrä opinnoissa on kasvanut, ja tutkinnon osien suorittaminen on mahdollista myös matalammalla suomen kielen lähtötasolla. Oppijat tulevat aloittamaan opintojaan hyvin erilaisista lähtökohdista, mutta tavoite on yhteinen. Materiaalin lähtökohtana on vahvistaa niitä taitoja, joita oppijat tarvitse- vat työssäoppimisjaksollaan ja edelleen työllistyessään työvoimapulasta kärsivälle alalle. Kielenopetus integroituu materiaalissa yhteen ammatillisten vuorovaikutustilanteiden ja tarvittavan sanaston kanssa. Näin lisätään materiaalin merkityksellisyyttä tulevan työn kannalta. Oppimateriaali sisältää opiskeltavia sisältöjä jokapäiväisistä sosiaalisista tilanteista alkaen. Erilaiset kohteliaisuuden asteet ja asiakkaan päivittäinen kohtaaminen ovat tärkeitä työelämän taitoja. Toisena osiona on työtehtävissä tarvittavan sanaston vahvistaminen ja katsaus yleisiin työtehtävissä toistuviin kieliopillisiin rakenteisiin. Työelämä on digitalisoitunut, ja osa tehtävistä onkin laadittu oppilaitoksen oppimisalustalle. Näin vahvistetaan tietoteknistä osaamista ammattialan ja suomen kielen kanssa limittäin. Tutkielma sijoittuu toisen kielen pedagogiikan alalle. Oppimateriaalin teoreettisena näkökulmana kielenoppimiseen on ekologisuus, joka pohjautuu sosiokulttuuriseen kielenoppimisnäkemykseen. Tehtäviä on mahdollista tehdä yhdessä kokonaisen opetusryhmän kanssa, ja suuri osa tehtävistä on suunniteltu pari- tai pienryhmätyöskentelyyn sopiviksi. Näin vuorovaikutusta ja yhdessä oppimista toteutetaan luontevasti osana materiaalia. Opettaja valitsee ryhmälleen sopivimmat tehtävät oikea- aikaisesti, jotta oppiminen vahvistuu. Oppijoille opetetaan niitä asioita, joita he tulevat tarvitsemaan vuorovaikutuksessa matkalla kohti työelämää. Tavoitteena on oppia sosiaalisesti ja yhdessä. Materiaalissa yhdistyvät reseptiiviset ja produktiiviset taidot, aivan kuten työtehtävien lomassakin tapahtuu. Viestinnän taustana voi olla suullinen tai kirjallinen materiaali. Kieltä opitaan aina vuorovaikutuksessa, ja sitä myös käytetään yhdessä toisten kanssa.