Virusten infektiivisyys tuotteiden ja tuotepakkausten pinnoilla kaupan olosuhteissa - Shemeikka, Suvi (2024)
SARS-CoV-2-pandemia on lisännyt kiinnostusta virusten infektiivisyyden säilymiseen. Hengitystieinfektioita aiheuttavat virukset leviävät pääasiassa ilmateitse, mutta ne voivat levitä myös pintojen välityksellä. Viruksen tarttumiseen ja säilymiseen pinnalla vaikuttavat sekä viruksen ja pinnan välille muodostuvat vuorovaikutukset että vallitsevat olosuhteet. Vielä ei ole varmaa tietoa siitä, miten vaihteleva lämpötila ja ilmankosteus yhdessä pintamateriaalin kanssa vaikuttavat virusten säilymiseen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää vaipallisen koronaviruksen ja vaipattoman enteroviruksen infektiokyvyn säilymistä eri materiaaleilla kaupan olosuhteissa. Tutkimuskysymyksenä oli, säilyvätkö ihmisen koronavirus OC43 (HCoV-OC43) ja enteroviruksiin kuuluva coxsackievirus A9 (CVA9) infektiivisinä kaupan tuotteiden pinnoilla 24 tuntia kaupan eri osastoja vastaavissa olosuhteissa. Virusten säilymistä tutkittiin kaupan eri osastoille tyypillisillä materiaaleilla toteuttamalla inkubointi olosuhdekammiossa osastoja jäljittelevissä kosteus- ja lämpötilaolosuhteissa. Molempien virusten infektiivisyys määritettiin CPE-menetelmällä, ja HCoV-OC43-viruksen infektiivisyys määritettiin lisäksi RT-qPCR-menetelmällä. Havaittiin, että HCoV-OC43 säilytti infektiivisyytensä pääosin hyvin testatuilla materiaaleilla kaikissa olosuhteissa, mutta puuvillalla infektiivisyys heikkeni merkittävästi. CVA9–viruksen infektiokyky heikkeni merkittävästi huokoisilla materiaaleilla. Yllättäen vaipallinen HCoV-OC43 säilytti infektiivisyytensä useammilla testatuilla materiaaleilla kuin vaipaton CVA9, joka on yleensä todettu vaipallisia viruksia stabiilimmaksi. Kummankin viruksen havaittiin säilyvän paremmin ei-huokoisilla kuin huokoisilla pinnoilla. Olosuhteilla ei havaittu vaikutusta virusten säilymiseen tässä tutkimusasetelmassa. Olosuhteiden vaikutusta pitäisi kuitenkin vielä tutkia pidemmällä inkubaatioajalla ja useammilla materiaaleilla. Tämä käytännönläheisestä näkökulmasta tehty tutkimus tuotti sekä kuluttajille että yrityksille tärkeää tietoa virusten infektiivisyydestä omassa arkiympäristössämme.