Yksinäisyys ja elämänkulku : ikääntyneiden naisten yksinäisyystarinoiden juonelliset kehityskulut - Vesterinen, Selja (2024)
Tämän maisteritutkielman tehtävä on kuvata erilaisia yksinäisyyden kehityskulkuja yksinäisyyttä kokevien ikääntyneiden naisten elämänkulullisia kertomuksia hyödyntäen. Tarkastelu kohdistuu koko elämänkulkuun lapsuudesta vanhuuteen saakka. Tutkimus on laadullinen tutkimus ja aineistona käytetään yksinäisyyteen liittyvää kirjoitelma-aineistoa (n=14). Tutkielman teoreettinen viitekehys muodostuu elämänkulun ja yksinäisyyden ajallisuuden teoriatiedosta. Narratiivisena tutkimuksena tutkielmaa ohjaa konstruktivistinen tietokäsitys. Analyysivaiheessa muodostettiin juonianalyysin avulla neljä erilaista yksinäisyyden kehityskulun tarinatyyppiä. Nämä ovat: vanhuudessa alkava yksinäisyys, aikuisuudessa alkava yksinäisyys, läpi elämän jatkuva yksinäisyys ja voitettu yksinäisyys. Tarinatyypit eroavat toisistaan sen suhteen, miten yksinäisyyden pitkäkestoisuus kehittyy juonen kuluessa. Vanhuudessa ja aikuisuudessa alkavan yksinäisyyden tarinatyypeissä yksinäisyyden kehityskulku on regressiivinen, läpi elämän jatkuvan yksinäisyyden tarinatyypissä se on stabiili ja voitetun yksinäisyyden tarinatyypissä kehityskulku on progressiivinen. Eri tarinatyypeissä esiintyy erilaisia yllättäviä elämäntapahtumia yksinäisyyteen vaikuttavina käännekohtina. Aineistossa korostuu tällaisena käännekohtana puolisoon liittyvät menetykset. Tutkielman tulosten perusteella vanhuusiän yksinäisyyteen voidaan asemoitua hyvin erilaisten yksinäisyyteen liittyvien elämänhistorioiden kautta. Yhteiskunnalla ja sosiaalityöllä on tärkeä rooli riittävän laadukkaiden ja yksilöllisten apukeinojen tarjoamisessa. Elämänkulullinen näkökulma tarjoaa myös arvokasta tietoa yksinäisyyden ennaltaehkäisyyn. Tunnistamalla pitkäkestoisen yksinäisyyden riskiä kasvattavat elämäntapahtumat, yksinäisyyden kokemukset voidaan katkaista ennen kuin yksinäisyys ehtii kroonistua.