Validoinnin ilmenemisen muodot tunnekeskeisessä ryhmämuotoisessa paripsykoterapiassa : psykoterapeuttien ja ryhmäläisten tekemä validointi - Eneh, Florence; Marjokorpi, Aino (2024)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkittiin sitä, millä tavalla psykoterapeutit ja ryhmäläiset vastasivat toisten ryhmäläisten tunteisiin, käyttäytymiseen ja ajatuksiin validoinnin keinoin. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitkä ovat validoinnin kohteet ja millä keinoin validointia tapahtuu ryhmämuotoisessa tunnekeskeisessä pariterapiassa (EFT). Ryhmämuotoista EFT:tä tutkittiin ensimmäisiä kertoja tässä tutkimuksessa. EFT:n tutkiminen ryhmämuotoisessa kontekstissa on tärkeää, sillä se laajentaa EFT:n sovellusmahdollisuuksia. Validoinnin tutkiminen tässä kontekstissa on perusteltua, sillä terapeutin validointi on tutkitusti vaikuttava menetelmä terapeuttisen hoidon lopputuloksen kannalta. Tutkimuksemme kuuluu ryhmämuotoisen tunnekeskeisen paripsykoterapiamenetelmän laajempaan tutkimukseen, jonka järjestäjänä toimii Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen Psykoterapian opetus- ja tutkimusklinikka. Aineistona käytettiin kahden psykoterapeutin ja neljän parin muodostamaa videoitua ryhmää. Tutkimuksemme on kvalitatiivinen ja tutkimuskysymyksiä lähestyttiin teoriaohjaavalla sisällönanalyysimenetelmällä. Havaitsimme aineistosta kolme validoinnin kohdetta (tunne, ajatus, käyttäytyminen), jotka olivat tutkimuskirjallisuuteen perustuvia. Havaitsimme aineistosta lisäksi neljä validoinnin keinoa (luonnollinen, ymmärrettävä, jaettu kokemus, kokemuksen yleistäminen), joista kolme sisältyivät suoraan tutkimuskirjallisuudesta löytämäämme validoinnin määritelmään ja neljäs nousi aineistosta. Validoivissa puheenvuoroissa havaittiin myös eri validoinnin muodot yhdessä (yhdistelmäluokka). Tuloksemme osoittavat, että ryhmämuotoinen pariterapia mahdollistaa validoinnin laajan ilmenemisen ja tunnekeskeinen pariterapia soveltuu toteutettavaksi myös ryhmämuodossa. Tuloksiamme voidaan hyödyntää käytännön terapiatyössä, mutta jatkotutkimusta tarvitaan edelleen.