Vastasyntyneiden lukumääräisyyden havaitseminen ja sen yhteys vanhempien matemaattisiin taitoihin - Koskela, Vilma; Lammi, Sara (2024)
Matemaattiset taidot ovat oleellinen osa tapaamme hahmottaa maailmaa, mutta niitä on tästä huolimatta tutkittu vain vähän verrattuna esimerkiksi kielellisiin taitoihin. Pro gradu -tutkielmamme tarkoituksena oli tutkia varhaisia matemaattisia taitoja tarkastelemalla vastasyntyneiden aivojen kykyä havaita eroja pienissä lukumäärissä auditorisessa äänisarjoja sisältävässä koeasetelmassa. Lisäksi tutkimme, ovatko vanhempien matemaattiset taidot yhteydessä vastasyntyneiden aivovasteisiin. Tutkimus on osa EarlyMath-tutkimushanketta, jonka tarkoituksena on selvittää varhaisten matemaattisten taitojen, tunteiden sekä motivaation kehitystä. Otos koostui 41 vastasyntynyt-vanhempi-parista (16 äitiä, 25 isää) ja tutkimusaineisto kerättiin vuosien 2022–2024 aikana. Aineisto koostui vastasyntyneiden EEG-aineistosta, joka oli kerätty auditorisen pienten lukumäärien koeasetelman aikana vastasyntyneiden nukkuessa, sekä vanhempien matemaattisia taitoja arvioivasta testistöstä. Vanhempien symbolisia matemaattisia taitoja mitattiin yhteen-, vähennys-, kertolasku- ja artimetiikkatesteillä. Vanhempien ei-symbolisia matemaattisia taitoja mitattiin määrienvertailun testillä. Tutkimuskysymyksiin vastattiin toistettujen mittausten varianssianalyyseillä, joissa käytettiin kovariaatteina vanhempien symbolisia ja ei-symbolisia matemaattisia taitoja. Teimme analyysin kullekin EEG-aineiston 100 ms pituiselle analyysivälille 100–1000 ms ärsykkeen alkamisesta. Tulokset osoittivat vastasyntyneiden aivojen havaitsevan selvästi eron 2-osaisen ja 1-osaisen siniäänen välillä aikavälillä 200–700 ms. 2-osaisen ja 3-osaisen äänen välillä tulos ei ollut yhtä selkeä, vaan se jäi yksittäisen analyysivälin 600–700 ms havainnoksi. Vastasyntyneiden päälakilohkojen välillä ei juuri havaittu eroja pienten lukumäärien havaitsemisessa. Vanhempien matemaattisilla taidoilla oli yhteys vastasyntyneiden kykyyn havaita pieniä lukumääriä, mutta havaitut yhteydet ilmenivät jälleen yksittäisillä analyysiväleillä, eivätkä kovinkaan johdonmukaisesti. Yksittäiset tulokset saattavat johtua tilastollisesta sattumasta tai esimerkiksi menetelmällisistä puutteista. Tutkimuksemme on ensimmäinen laatuaan ja tukee teoriaa siitä, että lukumääräisyyden taju on varhain ilmenevä synnynnäinen ominaisuus. Tuloksemme antavat myös viitteitä siitä, että matemaattiset taidot olisivat perinnöllisiä ja että perinnöllisyyden vaikutus kykyyn erotella lukumääriä olisi havaittavissa jo vastasyntyneillä. Lisäksi tutkimuksemme perusteella voi sanoa EEG:n olevan sopiva menetelmä varhaisten matemaattisten taitojen tutkimuksessa. Toisaalta tuloksemme korostaa tarvetta lisätutkimukselle, jossa keskityttäisiin useamman tai kaikkien EEGkanavien tarkasteluun sekä vanhempien mahdollisiin diagnosoituihin matematiikan oppimisvaikeuksiin.