Sosiaalinen media informaatiovaikuttamisen välineenä - Niemi, Leevi (2024)
Viimeisen vuosikymmenen aikana sosiaalisen median rooli yhteiskunnassamme on kasvanut ja vakiintunut ihmisten elämään. Sosiaalinen media luo täysin uuden vaikuttamisen kanavan virtuaaliseen maailmaan ja siksi on tärkeää, että sosiaalista mediaa ja sen mahdollisia haittavaikutuksia tuodaan esille. Sosiaalinen media on monelle paikka rentoutua ja nauttia vapaa-ajastaan, mutta se on samalla tehokas väline informaatiovaikuttamiseen, koska se mahdollistaa niin valtiollisia kuin ei valtiollisiakin tekijöitä vaikuttamaan miljoonien ihmisten mieleen ja harkintaan. Tässä kandidaatintutkielmassa perehdyttiin sosiaaliseen mediaan, informaatiovaikuttamiseen ja niiden keskeisiin käsitteisiin kuten propaganda, disinformaatio, misinformaatio ja informaatiosodankäynti. Tutkielman tavoitteena oli selvittää, millaisilla eri tavoilla informaatiovaikuttamista voidaan toteuttaa rajattuna politiikan ja sodankäynnin näkökulmaan. Lisäksi tavoitteena oli ottaa selvää, millaisia vaikutuksia informaatiovaikuttamisella sosiaalisen median kautta on ihmiseen yksilönä ja yhteiskuntaan kokonaisuutena. Tämä kandidaatintutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja lähdetietoina käytettiin vertaisarvioituja tieteellisiä tutkimusartikkeleita, jotka valittiin useista eri tietokannoista kuten Web of Science, Jykdok ja Semantic Scholar. Lisäksi lähteinä käytettiin muutamia kirjoja ja verkkosivustoja. Tutkimustulokset osoittivat, että informaatiovaikuttaminen on helppoa, koska se on niin monelle saatavilla ja erittäin kustannustehokasta. Sosiaalisen median kautta toteutetulla informaatiovaikuttamisella on merkittäviä vaikutuksia yhteiskuntien demokratiaan sekä yksilön mielipiteisiin. Tutkielmassa tuotiin esille sekä politiikassa että sodassa käytettäviä informaatiovaikuttamisen keinoja, joissa hyödynnetään sosiaalista mediaa alustana. Näitä keinoja ovat SPIN-tekniikka, mustamaalauskampanjat, poliittinen tulivuori, bottien käyttö, tiedustelutietojen kerääminen ja yleinen propagandan, disinformaation ja misinformaation levittäminen. Tutkielmassa tunnistettiin useita keinoja informaatiovaikuttamisen torjumiseen. Näitä olivat muun muassa luotettavien ja monipuolisten lähteiden käyttö, tietolähteiden luotettavuuden ja autenttisuuden arviointi, medialukutaidon ja kriittisen ajattelun kehittäminen, sekä sosiaalisen median alustojen kehittämät menetelmät informaatiovaikuttamisen tunnistamiseksi ja estämiseksi. Tutkielmassa ehdotettiin informaatiovaikuttamiselle englanninkielistä termiä ”information influence”, koska vakiintunutta termiä ei ole.