Ekologisessa kompensaatiossa tarvittavan hyvityspankin suunnittelu - Ojanen, Inka (2024)
Luonnon monimuotoisuus heikentyy ihmistoiminnan seurauksena kiihtyvällä tahdilla. Ihmiset ja luonto ovat tiiviissä vuorovaikutussuhteessa, joten myös ihmiset kärsivät luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen seurauksista. Luonnonsuojelu on tärkeää sisällyttää osaksi ihmiskunnan toimintaa, jotta voidaan luoda tarpeeksi tehokkaita työkaluja ihmisten ja muun luonnon yhteensovittamiseksi. Luontokadon pysäyttämiseksi tarvitaan tarpeeksi suuria ja konkreettisia tekoja, kuten luonnon ennallistamista ja suojelua. Lieventämishierarkia on luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi kehitetty periaate, jossa ensisijaisesti vältetään, toissijaisesti lievennetään, seuraavaksi ennallistetaan ja viimeiseksi kompensoidaan luonnolle aiheutunut luontohaitta ekologisella kompensaatiolla. Ekologisen kompensaation toteuttamiseen voidaan käyttää hyvityspankkia, johon on ennalta sijoitettu eri luontotyyppejä luontoarvojen hyvitystä varten. Luontoarvojen hyvitys tapahtuu ennallistamalla tai suojelemalla luontoa. Tässä tutkimuksessa pilotoitiin hyvityspankin suunnittelemista ennakoivasti Lahden alueella. Tavoitteena oli muodostaa hyvityspankkiehdotus parhaista suojeluhyvitykseen ja ennallistamishyvitykseen soveltuvista kohteista. Tutkimuksessa analysoitiin myös kytkeytyneisyyden vaikutusta hyvityspankin suojeluhyvityskohteiden valintaan skenaariovertailulla. Vertailussa oli kolme skenaariota: skenaario 0: jossa ekologista kompensaatiota ei tehdä ollenkaan, skenaario 1 hyvityspankki, jonka suunnittelussa ei otettu kytkeytyneisyyttä huomioon ja skenaario 2 hyvityspankki, jossa kytkeytyneisyys olemassa olevaan viherverkostoon huomioitiin. Tutkimuksessa selvisi, että skenaarioiden 1 ja 2 väliset erot olivat pieniä, eikä kytkeytyneisyydellä ollut suurta vaikutusta hyvityspankin kohteiden valintaan. Lahden alueelta parhaimman ennallistamispotentiaalin kohteet kuuluivat virtavesiin, perinnebiotooppeihin ja luhtiin. Tuloksien pohjalta muodostettiin Lahden kaupungille hyvityspankkiehdotus, joka sisälsi noin 500 hehtaaria maata ja 15 eri luontotyyppiä.