Kehitysvammaisen osallisuus arjessa - Korhola, Liisa (2024)
Tutkielma käsittelee kehitysvammaisten ihmisten osallisuutta ja sen ilmenemistä. Osallisuus on laaja-alainen käsite, joka tarkoittaa yksilön kuulumista asioihin, jotka tuottavat hänelle hyvinvointia ja edistävät hänen elämänsä merkityksellisiä vuorovaikutussuhteita. Osallisuus ilmenee kehitysvammaisilla eri tavoin. Kehitysvammaisen ihmisen tuen tarve vaihtelee ja osallisuuteen liittyy hyvinvoinnin kokemus. Tutkielma selvittää, mitä kehitysvammaisen ihmisen osallisuus on ja tuo esille osallisuuden eroja lievästi ja vaikeasti/syvästi kehitysvammaisen ihmisen kohdalla.