Seeing the big picture : a material package for upper secondary education on using movies to teach transversal competence - Nieminen, Mona (2024)
Lukiokoulutus pyrkii vastaamaan nopeasti muuttuvan maailman vaatimiin taitoihin varustamalla opiskelijat tarvittavilla oppiainerajat ylittävillä tiedoilla ja taidoilla. Tätä varten on kehitetty opetussuunnitelman käsite laaja-alainen osaaminen yhdistämään oppiaineiden tavoitteita, millä pyritään kasvattamaan kriittiseen ja itsenäiseen ajatteluun kykeneviä yksilöitä. Laaja-alaisen osaamisen osa alueet pyrkivät kasvattamaan tasapainoisia ihmisiä, joilla on hyvä yleissivistys ja laaja osaaminen eri oppiaineista. Kieltenopetuksessa tämä näkyy käsityksenä oppimisen kognitiivisesta ja sosiaalisesta puolesta. Oppimista tukee laaja tekstikäsitys, jonka mukaan tekstit ovat moninaisia, esimerkiksi kirjoitettuja tai audiovisuaalisia.