Generatiiviset tekoälytyökalut ja niiden vaikutukset lähdekoodin tuottamisessa - Tuohimetsä, Riku (2024)
Tekoälyteknologian nopea kehitys on tehnyt generatiivisesta tekoälystä kuuman aiheen lähiaikoina. Tietojärjestelmätieteen ja ohjelmistokehityksen aloilla on pohdittu keinoja hyödyntää generatiivista tekoälyä lähdekoodin tuottamisessa, sekä nostettu esiin huolia sen vaikutuksista. Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli löytää käyttökohteita generatiivisille tekoälytyökaluille lähdekoodin tuottamisessa. Korkeatasoisia lähteitä etsittiin, mutta aiheen uutuuden vuoksi löytyneitä lähteitä oli verrattain vähäisesti. Tutkielmassa löydettiin kolme tärkeintä käyttökohdetta generatiiviselle tekoälylle lähdekoodin tuottamisessa: koodin generointi, pariohjelmointi ja koodin tarkastus, mutta tekoälyn hyödyntämisen haasteena olivat koodin oikeellisuuteen ja tietoturvallisuuteen liittyvät haasteet. Tutkielmassa todettiin myös tekoälytyökaluilla olevan suuria mahdollisuuksia ohjelmistoalalle ja siihen liittyvälle koulutukselle, mutta myös eettisiä, laillisia ja työllisyyteen liittyviä huolia löydettiin. Pääteltiin ohjelmistoalan olevan menossa enemmän tekoälyn suuntaan, ja tekoälystä tulevan oleellinen osa lähdekoodin tuottamista. Yksittäisen kehittäjän tuottavuudelle tekoälytyökaluilla on mahdollisesti suuri vaikutus, joten tutkielmassa todettiin olevan tärkeää kouluttaa sekä uusia että kokeneita kehittäjiä käyttämään tekoälytyökaluja. On kuitenkin tärkeää pohtia tekoälyn eettisiä ja laillisia haasteita.