Datakeskusten päästöjen vähentäminen vihreän IT:n keinoin - Kaalikoski, Aleksi (2024)
Tässä tutkielmassa tutustutaan kasvavaan globaaliin ongelmaan. Yhteiskuntamme tiedonmäärä kasvaa räjähdysmäisesti, eikä ilmastomme pysy tämän muutoksen vauhdissa, ellemme muuta toimintamallejamme fossiilista ratkaisuista hiilineutraaleihin vaihtoehtoihin. Tietoyhteiskuntamme aivoina voidaan pitää datakeskuksia, jotka käsittelevät suurimman osan yhteiskuntamme tallentamasta ja käyttämästä tiedosta. Datakeskusten olemassaolo on siis välttämättömyys nykyaikaisten tietojärjestelmien ja informaatioteknologioiden ole-massaololle. Tiedon sijoittaminen datakeskuksiin hyödyttää yhteiskuntaa ja tarjoaa niin organisaatioille kuin päivittäisille käyttäjille palvelimia. Tiedon keskittämisellä on kuitenkin myös haittavaikutuksia. Datakeskukset kuluttavat suuria määriä sähköä ja niiden luomat hiilidioksidipäästöt ovat nousseet samalla tasolle, kuin lentoliikenteestä aiheutuvat hiilidioksidipäästöt. Lämpö-päästöt tulevat myös lisääntymään, ellei niitä aleta hallitsemaan entistä tehokkaammin. Vihreä IT tarjoaa ratkaisuja IT:n eli tässä tapauksessa datakeskusten tuottamiin ympäristöongelmiin. Tutkielman tarkoituksena onkin perehtyä kirjallisuuskatsauksen avulla datakeskusten toimintaa, vihreään IT:hen ja siihen, kuinka näitä kahta yhdistelemällä datakeskusten toimintamallia voitaisiin suunnata kohti hiilineutraaliuutta. Tutkielmassa havaitaan, että datakeskusten hiilineutraaliuuteen vaikuttaa seuraavat neljä päätekijää: 1) Modernien ja tehokkaiden IT-laitteiden hyödyntäminen, joka voi merkittävästi vähentää energiankulutusta datakeskuksissa 2) Toissijaisenlaitteiston energiatehokkuus, erityisesti jäähdytysjärjestelmän osalta 3) Laskennan hallinta, joka pyrkii vähentämään käyttämättömien laitteiden aiheuttamaa energiahävikkiä tehokkaalla työkuormien konsolidoinnilla ja 4) Energiajärjestelmän integrointi lämmön ja kysyntäjouston hallinnan osalta, mikä tarjoaa mahdollisuuden merkittävään energiatehokkuuden lisäämiseen. Voidaankin todeta, että vihreän IT:n implementointi datakeskusympäristöön laskee merkittävästi päästöjä, lisäten samalla kustannustehokkuutta. Datakeskusten tehokkuuden lisääminen voi täten johtaa globaalin tietoyhteiskuntamme mittakaavalla merkittäviin ympäristöllisiin säästöihin. Katsaus päättyy pohtivaan yhteenvetoon datakeskusten toiminnallisuuden parantamisesta, uusista toimintamalleista, sekä tarpeista aiheen jatkotutkimukselle alati muuttuvalla datakeskussektorilla.