Nuorten elämää kahden kulttuurin välissä : Out & About ry - Koski-Tuuri, Sini; Tyynelä, Hanna-Henniina (2024)
Maisterintutkielma käsittelee suomalaistaustaisia 15-vuotiaita nuoria, jotka asuvat Espanjan Aurinkorannikolla ja elävät kahden kulttuurin välissä. Tutkielmassa selvitämme miten suomalaistaustaiset nuoret kokevat integroituneensa Espanjaan sekä miten he kokevat oman kulttuuri-identiteettinsä. Käytämme tutkielmassa integraation käsitteen lisäksi kaksisuuntaisen integraation käsitettä. Tutkielman tarkoituksena on tutkia nuorten integraatiota eli miten suomalaistaustainen nuori sopeutuu uuteen yhteiskuntaan ja kulttuuriin, sekä miten espanjalainen yhteiskunta sopeutuu nuoreen. Tutkielmassamme, kuten sosiologi Lea M. Klarenbeekin mukaan, integraatio käsitetään kaksisuuntaisena prosessina, joka tapahtuu sisäpuolella (insiders) olevien ja ulkopuolella (outsiders) olevien välillä. Integraatio näyttäytyy näin määriteltynä ja tutkimuksessamme yhteiskunnallisena tilanteena, jossa ei ole sosiaalisia rajoja sisäpuolella olevien ja ulkopuolella olevien välillä. Muita tutkimuskäsitteitä tutkielmassamme ovat monikulttuuriset nuoret, identiteetti sekä kulttuuri-identiteetti. Tutkimuksemme on etnografinen tutkimus, jossa haastattelimme, havainnoimme ja pidimme työpajat suomalaisen koulun oppilaille Fuengirolassa 2023- vuoden marras- ja joulukuussa. Työpajojen aiheina olivat nuorten tämänhetkinen elämä Espanjassa sekä unelmat ja haaveet. Ryhmähaastatteluiden kysymykset ja teemat käsittelevät muun muassa kulttuuri-identiteettiä, ystävä-/kaveriporukoita, yhdenvertaisuutta, kotoutumista sekä nuorten toiveita, ideoita ja ajatuksia. Tutkielman tuloksista ilmeni, kuinka kielitaidolla, harrastuksilla, sekä kaverisuhteilla on kaksisuuntaiseen integraatioon edistäviä vaikutuksia. Tuloksissa nousi esille, kuinka haasteita kaksisuuntaiseen integraatioon luovat nuorten kokemat kulttuurierot valtaväestön kanssa sekä Los Pacosin alueen suomalaisyhteisön saama stigma. Tulokset kertovat, että monikulttuuriset nuoret kokevat hämmennystä omasta identiteetistään sekä tulevaisuudestaan. Nuorten mukaan Fuengirolassa olisi tarve monikulttuuriselle nuorisotilalle.