Taloudellinen kybervakoilu : menetelmät ja tekniikat - Takala, Aarne (2024)
Taloudellinen kybervakoilu on muodostunut merkittäväksi uhkaksi valtioille ja yrityksille, koska yhä suurempi osa liiketoiminnasta tapahtuu digitaalisessa ympäristössä. Tämä tutkielma käsittelee taloudellisessa kybervakoilussa käytettyjä menetelmiä ja tekniikoita. Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, millaisia menetelmiä käytetään taloudellisen tiedon varastamiseen ja mitkä ovat näiden menetelmien taloudelliset vaikutukset. Tutkielma toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena ja aineisto kerättiin useista kansainvälisistä ja kotimaisista tietokannoista. Tutkielmassa havaittiin, että keskeisimpiä menetelmiä taloudellisen kybervakoilun näkökulmasta ovat APT- hyökkäykset (advanced persistent threat), haittaohjelmat (malware) ja käyttäjän manipulointi (social engineering). Näitä menetelmiä hyödyntämällä vakoilua suorittavat toimijat pääsevät käsiksi arkaluontoiseen taloudelliseen tietoon, mikä voi johtaa merkittäviin taloudellisiin menetyksiin ja kilpailuedun menetykseen yrityksille ja valtioille. Tutkielma osoitti myös, että taloudellisen vakoilun taustalla on usein päällekkäisiä taloudellisia, poliittisia ja sotilaallisia motiiveja. Lisäksi huomattiin, että uusien teknologioiden, kuten tekoälyn kehittyminen, laajentaa ja tehostaa kybervakoilu uhkia ja tekee niiden torjumisesta entistä haastavampaa. Tämän tutkielman tulokset korostavat kybervakoilun vakavuutta ja jatkuvan kehityksen tarvetta kyberturvallisuudessa yrityksien ja valtioiden kannalta.