Lepäävä Venus ja omakuvallisuus Laurence Philomènen teoksessa “Paint me like one of your Pre-Raphaelite Boy-Girls” - Upola, Anna (2024)
Tutkielmani käsittelee kanadalaisen valokuvataiteilijan Laurence Philomènen omakuvaa Paint me like one of your Pre-Raphaelite Boy-Girls (2019). Olen kiinnostunut siinä ilmenevästä omakuvallisuudesta eli tavoista, joilla tekijä on rakentanut valokuvaomakuvan ja samalla avannut näkymän omaan elämäänsä ja arkeensa. Tämän lisäksi pohdin kuvaa taidehistorian kaanoniin kurottavana intertekstuaalisena tilanteena, lepäävän Venuksen kuva-aiheen queerinä käsittelynä. Intertekstuaalisuudella tarkoitan tutkimuskohteen viittaussuhdetta muuhun kuvataiteeseen, jossa käsitellään lepäävään asentoon asettunutta Venus-hahmoa. Queerillä käsittelyllä tarkoitan queerittävää ja queeriksi tekevää kuva-aiheen muotoilua. Queer käsitteenä viittaa vikuroivaan ja kapinoivaan asenteeseen sekä normatiivisuuksien ja stereotypioiden kyseenalaistamiseen ja muuttamiseen. Queer viittaa tässä myös sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen. Menetelmällisesti tutkielma rakentuu aineiston kontekstualisoivasta tarkastelusta, joka yhdistyy teoreettisen kehikon tukemaan visuaaliseen analyysiin. Teoreettinen kehikko koostuu tekstikokonaisuudesta, jonka olen koonnut visuaalisen kulttuurin omakuvia ja omakuvallisuutta taiteessa käsittelevistä teorioista. Näiden lisäksi teoriakokonaisuus käsittää joitakin keskeisinä pitämiäni keskusteluja queeristä, performatiivisuudesta ja siteeraamisesta visuaalisessa kulttuurissa. Tutkimusongelman ratkaisemisen myötä ymmärrän teoksen sekä henkilökohtaisena että poliittisena julkaisuna ja representaationa, joka on syntynyt päivittäisen taiteellisen praksiksen tuloksena. Performatiivisesti ja autofiktiivisesti toimiva omakuva on rakennettu tuomalla lepäävän Venuksen muoto ja Draw Me Like One of Your French Girls -internetmeemin sisältö osaksi päiväkirjamaista käsittelyä. Omakuvan tekeminen näyttäytyy tarkoituksellisesti sekä kuva-aiheita, että niihin liittyviä merkityksiä queerittävältä. Samalla se on yksi luku queerin taidehistorian kaanonissa. Tutkielma on tapauskohtainen teosanalyysi, johon on samalla koottu valokuvaomakuvan historiaa ja lepäävän Venuksen kuvatyypin moninainen kaanon nykypäivään asti siten, kun ne ovat tutkimuskohteen kannalta relevantteja. Tutkielma tuottaa samanaikaisesti tietoa sekä yksittäisestä visuaalisen kulttuurin ilmiöstä että sen monikerroksisesta kulttuurisesta kontekstista.