Liikunnallisen aktiivisuuden eroavaisuudet normaali- ja ylipainoisilla 3-11-vuotiailla lapsilla - Rautiainen, Nelli (2024)
Lasten ja nuorten ylipainon ja lihavuuden yleistyminen on huolestuttava ilmiö ja kansanterveyden kannalta merkittävä ongelma. Lapsuusiän ylipainolla ja lihavuudella on kauaskantoisia seurauksia ollen yhteydessä useisiin sairausriskeihin, kuten valtimotautien, metabolisen oireyhtymän ja diabeteksen kehittymiseen aikuisiällä. Sairausriskien lisäksi ylipaino ja lihavuus näyttävät olevan yhteydessä psyykkisen voinnin heikkenemiseen, kuten masentuneisuuteen, heikompaan itsetuntoon sekä käyttäytymisen ja tunne-elämän häiriöihin. Vuonna 2021 2–16-vuotiaista suomalaisista pojista 29 % ja tytöistä 19 % oli ylipainoisia tai lihavia. Lihavuuden ja ylipainon yleistymiseen vuosikymmenten kuluessa ovat vaikuttaneet erityisesti epäterveelliset elämäntavat, kuten epäterveellinen ruokavalio, liikunnallisen aktiivisuuden vähäisyys ja paikallaan vietetyn ajan runsaus. Vuonna 2019 julkaistun LIITU-tutkimuksen mukaan suomalaisista lapsista ja nuorista vain kolmannes liikkuu suositusten mukaisesti.