Exploring self-management in Finnish small and medium sized growth companies - Saarinen, Riina (2024)
Litteä organisaatiorakenne, vallan hajauttaminen ja työntekijöiden autonomia ovat olleet jo jonkin aikaa pinnalla liike-elämässä. Nämä itseohjautuvuuden elementit ovat tulosta organisaatioiden pyrkimyksistä parempiin toimintaedellytyksiin koko ajan kompleksisemmassa ympäristössä, jossa nopea päätöksentekokyky ja innovatiivisuus ovat menestyksen vaatimuksia. Ilmiön suhteellisen uutuuden takia käsitteet itseohjau-tuvuuden ympärillä vaativat kuitenkin vielä yksimielisyyttä – siinä missä osa puhuu yksilöiden itseohjautumisesta hierarkkisissa organisaatioissa, jotkut viittaavat radikaalisti uudenlaisiin tapoihin organisoitua ilman keskijohtoa antaen maksimaalisen autonomian itseorganisoituville tiimeille. Tämän työn tavoitteena oli tutkia itseohjautuvuutta suomalaisissa pienissä ja keskisuurissa kasvuyrityksissä. Organisaation ollessa kooltaan pieni, toiminta on usein luonnostaan vähemmän formalisoitua ja vailla keskijohtoa, mutta organisaation kasvaessa rakenteita ja käytänteiden määrittelyä yleensä tarvitaan. Siksi voidaan sanoa, että kasvu aiheuttaa jatkuvaa tarvetta muotoilla itseohjautuvuutta uudelleen, jos yritys toivoo pitävänsä kiinni itseohjautuvuudesta kasvusta huolimatta. Näihin lähtökohtiin pohjaten, tutkin miten pk-kasvuyritykset edistävät tai heikentävät työntekijöidensä itseohjautuvuutta. Tutkimus sisälsi laadullisen haastattelun toteuttamisen kymmenelle henkilölle eri yrityksistä, joista suurin osa oli edustamiensa yritysten toimitusjohtajia ja perustajajäseniä. Induktiivista päättelyä hyödyntäen, kerätty aineisto analysoitiin temaattisen analyysin keinoin. Löydökset jaettiin kolmeen kategoriaan: yksilöllisiin, organisatorisiin ja johtajuuteen liittyviin tekijöihin. Yksilölliset tekijät viittaavat työntekijöiden henkilökohtaisiin valmiuksiin itseohjautuvuuteen liittyen ja niiden tukemiseen organisaatiossa. Organisatoriset tekijät viittaavat organisaatiomuotoiluun ja -rakenteisiin, jotka tukevat työntekijän kykyä itseohjautua. Johtajuuteen liittyvät tekijät viittaavat erilaisiin yksilöiden itseohjautuvuuteen vaikuttaviin johtajuusrooleihin, joita itseohjautuvissa pk-kasvuyrityksissä havaittiin. Tutkimus ottaa osaa yrittäjyyden, johtamisen ja organisaatiomuotoilun kirjallisuuteen kuvailemalla johtajuuden ja organisoitumisen elementtejä itseohjautuvuuden periaatteita toteuttavien pk-kasvuyritysten ainutlaatuisessa ympäristössä.