Nuorten aikuisten kokemuksia Instagramin ja kehonkuvan yhteydestä - Hollmén, Karoliina (2024)
Sosiaalinen median käyttö on yleistynyt viime vuosina ja käyttäjämäärät kasvavat jatkuvasti. Instagram on neljänneksi suosituin kaikista sosiaalisen verkkosivustoista ja erityisesti nuorten ja nuorten aikuisen suosima. Yli kaksi kolmasosaa Instagramin käyttäjistä on 34-vuotiaita tai nuorempia. Instagramin käytöllä on todettu aiemmissa tutkimuksissa olevan yhteys kehonkuvan heikentymiseen. Henkilöt, joilla on positiivinen kehonkuva ovat fyysisesti ja psyykkisesti terveempiä. Kehonkuva kuvastaa sitä, kuinka yksilö kokee oman fyysisen ulkonäkönsä ja millainen käsitys hänellä on omasta kehostaan. Tämän laadullisen tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää nuorten aikuisten kokemuksia Instagramin ja kehonkuvan yhteydestä ja siihen liittyvistä tekijöistä. Teoriaosuudessa tarkastellaan systemaattisen kirjallisuuskatsauksen avulla aikaisempia tutkimustuloksia aiheesta. Tutkimuksen aineisto kerättiin kevään 2023 aikana ja aineisto koostui 18-35- vuotiaiden nuorten aikuisten haastatteluista (N=10). Aineiston analysointi toteutettiin hyödyntäen aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Nuoret aikuiset toivat esille monia kokemuksia liittyen Instagramin ja kehonkuvan yhteyteen. Sisällönanalyysin myötä teemoiksi muodostuivat kulutetun sisällön rajaaminen, kehopositiivisuus, vertailu, ulkonäköpaineet, todellisuuden vääristyminen, tiedostaminen, syömishäiriökäyttäytyminen, kuvanmuokkaus, käyttäjän ikä sekä tykkäykset ja kommentit. Etenkin ulkonäköpaineet ja negatiivinen vertailu muihin käyttäjiin nousivat esiin tutkittavien puheissa. Haitallisilta vaikutuksilta suojaavana tekijänä nähtiin kulutetun sisällön rajaaminen ja tietoisuuden lisääntyminen. Tulokset tukevat systemaattisen kirjallisuuskatsauksen näkemyksiä siitä, että Instagram vaikuttaa monella tavalla nuorten aikuisten kehonkuvaan. Tämän tutkimuksen tulokset tarjoavat tietoa nuorten aikuisten kanssa toimiville tai sosiaalisen median parissa työskenteleville. Tutkimustuloksista voivat hyötyä myös tutkimuksen kohderyhmänä olevat nuoret aikuiset esimerkiksi tietoisuuden ja ymmärryksen lisääntymisen kautta. Tulokset antavat näkökulmia siihen, minkälaisten asioiden huomioiminen Instagramissa voisi olla olennaista nuorten aikuisten positiivisen kehonkuvan turvaamiseksi. Tutkimustuloksia on mahdollista hyödyntää mielen terveyden edistämisessä terveydenhuollossa, oppilaitoksissa sekä erilaisten järjestöjen ja hankkeiden avulla.