Teknologian käytön yhteys mielen hyvinvointiin myöhäisaikuisuuden kynnyksellä - Weckman, Nina (2024)
Modernin teknologian käyttö, kuten esimerkiksi internetin ja sosiaalisen median käyttö, on yleistynyt Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Samanaikaisesti mielenterveydellistä syistä työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveydellistä syistä siirtyminen on lisääntynyt. Teknologian käytön yhteyttä mielen hyvinvointiin on aiemmin tutkittu lähinnä nuorilla ja ikääntyneillä. Näissä tutkimuksissa on todettu sosiaalisen median käytön olevan yhteydessä heikompaan subjektiiviseen hyvinvointiin, lisääntyneisiin masennusoireisiin, mutta toisaalta internetin käytöllä olevan positiivista yhteyttä elämäntyytyväisyyteen nuorilla, nuorilla ai-kuisilla ja ikääntyneillä. Teknologian käytön yhteydestä mielen hyvinvointiin on osittain ristiriitaisia tutkimustuloksia ja myöhäisaikuisuuden kynnyksellä olevat henkilöt tutkimusten kohderyhmänä ovat harvinaisia. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, onko teknologian käytöllä yhteyttä psykologiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin sekä masennuksen tunteiden puuttumiseen myöhäisaikuisuuden kynnyksellä olevilla henkilöillä.