Primary Prevention of Physical Diseases through Music-Based Health Communication : Towards Wider Utilization of Music – An Integrative Review - Partanen, Hannele (2024)
Terveys on tärkeä arvo ja hyvinvointia luova tekijä niin yksilölle kuin yhteiskunnalle. Tämän maisterintutkielman päämääränä oli selvittää aikaisempaan tutkimustietoon pohjautuen millaisia rooleja musiikilla ja musiikkiin liittyvillä tunteilla on primaaripreventiivisessä fyysistä terveyttä ja hyvinvointia edistävässä terveysviestinnässä. Vaikka aikaisemmat tutkimukset ovat havainneet musiikillisen terveysviestinnän voivan olla vaikuttava terveyden edistämisen menetelmä, musiikin käyttämisen luomat mahdollisuudet torjumaan fyysisten sairauksien ilmenemistä tunnistetaan vielä heikosti. Tutkimus toteutettiin tekemällä integratiivinen kirjallisuuskatsaus. Elektroninen tietokantahaku toteutettiin vuosilta 2008–2024. Aineisto kerättiin käyttämällä Music Periodicals Database (ProQuest), Scopus, PsycINFO, Pubmed (Medline) ja FINNA – tietokantoja kahdessa erillisessä haussa (helmikuu 2024 ja huhtikuu 2024). Lisäksi aineistoa täydennettiin manuaalisella haulla. Hakusanat ja -strategia muodostettiin käsiteanalyysin ja koehakujen perusteella. Aineisto valittiin ennalta määrättyjen sisäänotto- ja poissulkukriteereiden mukaan ja aineiston laatu arvioitiin. 24 artikkelia 779 hakutuloksesta täytti sisäänottokriteerit. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että musiikkia käytetään laajasti ja monipuolisesti primaaripreventiivisessä terveyden edistämisessä fyysisiä sairauksia ehkäistäessä. Tutkimustietoa aiheesta on kuitenkin vielä vähän ja yhtään pohjoismaista tutkimusta ei löytynyt. Tulokset ehdottavat, että musiikkia hyödyntävässä terveysviestinnässä on läsnä erilaisia musiikkiin liittyviä tunteita. Tällä hetkellä tiedetään kuitenkin vasta vähän, miten tunteet toimivat tällaisissa interventioissa. Tutkimustulokset tarjoavat myös näkökulmia, joita voidaan hyödyntää musiikillisten terveysviestintäinterventioiden suunnittelemisessa, toteuttamisessa ja arvioimisessa esimerkiksi pohjoismaisessa kontekstissa. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että musiikki on arvokas resurssi primaaripreventiivisessä, fyysisiä sairauksia ehkäisevässä terveysviestinnässä. Kun musiikkia käytetään terveysviestinnällisessä interventiossa, musiikilliset näkökulmat tulee huomioida intervention jokaisessa vaiheessa. Ilmiöstä nousee lukuisia tutkimustarpeita, ja jatkossa tutkimus on tärkeää tuoda myös pohjoismaiseen kontekstiin. Tutkimus osoitti myös, että termi primaaripreventio sopii käytettäväksi musiikkitieteessä, kun tarkastellaan ennaltaehkäisyä ennen sairauden ilmenemistä. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää väestön terveyden edistämisen suunnittelussa.