Monimenetelmäinen vakautumisryhmä miesvankien kohderyhmässä – ”SÄRÖ Vol 2” - Kuusisto, Aino Henriikka (2024)
Tämän maisterintutkielman tarkoituksena on tuottaa uutta tietoa vankilaympäristössä toteutettavan traumatyöskentelyn kehittämiseksi. Sen aihe yhdistää kliinisen kokemuksen ja monialaisen teoriatiedon terapia- ja kuntoutustyötä tukevaksi kokonaisuudeksi. Tavoitteena on esitellä ehdotus uudesta monimenetelmäisestä toimintakonseptista, jossa korostuvat moniammatillinen toimintatapa, kuntoutuksen ammattilaisten havainnot ja kokemukset sekä kuntoutuksen merkityksellisyys. Kansainvälisten tutkimustulosten mukaan musiikkiterapia vankilassa voi auttaa parantamaan vankien ahdistusta, masennusta ja itsetuhoisuutta. Se hyväksytään hyvin vankiryhmissä ja koetaan vankien keskuudessa houkuttelevaksi. Tanssi-liiketerapian avulla voidaan lisätä vankien tunnetietoisuutta ja kehittää tunteiden säätelyä. Kehoon ja liikkeeseen perustuvien interventioiden rooli miesvankien kanssa on erottuva – tällaiset interventiot tunnustetaan yhä enemmän vankiloissa terapeuttisiksi ja pedagogisiksi menetelmiksi. Eräässä suomalaisessa vankilassa toteutettiin 09-11/2022 pilottihankkeena vakautumisryhmä ”SÄRÖ Vol 2”. Kyseessä oli 10 x teemoiteltu ryhmäterapiaprosessi viidelle miesvangille. Pilotin pohjana toimi SÄRÖ-hanke (2021- 2022), jonka tarkoituksena oli lisätä rikostaustaisten ja päihdekuntoutujien sekä työntekijöiden ymmärrystä trauman vaikutuksista, traumasta johtuvien oireiden lieveneminen, sekä psyykkisen ja fyysisen toimintakyvyn parantuminen. Traumasensitiiviseen verbaalityöskentelyyn lisättiin musiikki- ja tanssi-liiketerapia-harjoituksia. Tutkimus toteutettiin laadullisena fenomenologisena tutkimuksena, jonka aineistona käytettiin observointia ja työryhmälle suunnattuja puolistrukturoituja haastatteluita. Lisäksi tehtiin narratiivinen kirjallisuuskatsaus ja lähetettiin sähköpostitiedustelu Rikosseuraamuslaitokselle tällä hetkellä tarjolla olevien vankilapalvelujen kartoittamiseksi. Tutkimuksen tehtävänä oli tutkia työryhmän (projektipäällikkö/psykoterapeutti, vankilapsykologi sekä terapeutti- tutkija/musiikki- ja tanssi-liiketerapeutti) havaintoja ja kokemuksia monimenetelmäisen toimintakonseptin soveltuvuudesta miesvankien kohderyhmässä. Aineistot analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin keinoin. SÄRÖ Vol 2- kaltaista monimenetelmäistä vakautumisryhmäkonseptia ei Suomen vankiloissa ole aikaisemmin to- teutettu. Tulosten perusteella voi sanoa, että taideterapeuttiset menetelmät soveltuvat hyvin miesvankien kohderyh- mässä toteutettavan traumatyöskentelyn tueksi edesauttaen sekä vankien osallistamista että heidän osallistumistaan istuntojen aikana. Musiikki- ja tanssi-liiketerapeuttiset harjoitukset helpottivat vankien kommunikointia ja tunteiden ilmaisua. Erityisesti rumputyöskentely osoittautui toimivaksi työskentelymuodoksi miesvangeille, joiden staattisten mindfulness-harjoitusten sijaan havaittiin tarvitsevan ns. purkavaa työskentelyä. Mahdollisuus monimenetelmäiseen työskentelyyn koettiin lisäarvona myös työryhmässä. Jatkotutkimusta tarvitaan uudenlaisen monimenetelmäisen ryhmämallin vaikuttavuudesta vankeihin. Tutkimus nosti esiin kehittämisajatuksen SÄRÖ Vol 2-kaltaisen konseptin rakentamisesta vakiintuneeksi ryhmämalliksi osana Rikosseuraamuslaitoksen palvelutarjotinta.