Älykästä tuottavuuden nostoa rakennusteollisuuteen - Laiho, Olli (2024)
Rakennusteollisuuden tuottavuuskasvu ei ole pysynyt kokonaistalouden tuottavuuskasvun tahdissa. Viivästykset ja budjettien ylitykset ovat yleisiä ongelmia alalla ja suurimmiksi aiheuttajiksi on havaittu tehoton projektisuunnittelu ja suunnitteluvirheistä johtuvat viivästykset. Rakennusteollisuus on myös toiseksi vähiten digitalisoitunut ala, sijoittuen ainoastaan yhdeksi alaksi lasketun maatalouden ja metsästyksen edelle. Tekoälyn kehitys on ottanut suuria harppauksia eteenpäin sen jälkeen, kun IBM:n Deep Blue voitti Garry Kasparovin shakissa vuonna 1997. Vuonna 2016 AlphaGo voitti gon 18-kertaisen maailmanmestari Lee Sedolin ja näin osoitti tekoälyn tehokkuuden datan läpikäynnissä ja arvioiden tarkkuudessa. Tekoälyä hyödynnetään jo monilla aloilla, mutta rakennusteollisuudessa kehitys- ja tutkimustyö on jäänyt toissijaiseen asemaan - rakennusteollisuuden tuottamista voitoista käytetään ainoastaan yksi prosentti tutkimustyöhön. On havaittu, että yritysten kasvattaessa tekoälypatenttien määrää kymmenellä prosentilla, myös yrityksen tuottavuus nousee viidellä prosentilla. Vaikutus on tällä hetkellä nähtävissä lähinnä pienillä ja keskisuurilla yrityksillä, mikä voi johtua suurien yritysten kankeudesta sopeutua muuttuviin tilanteisiin tai haluttomuudesta ylipäätään lisätä tekoälypatenttien määrää. Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on selvittää, kuinka tekoälyllä voidaan parantaa rakennusteollisuuden tuottavuutta. Tutkielmassa käydään läpi neljä tutkimusta, joissa käsitellään budjettien arviointia, tuottavuuteen vaikuttavien tekijöiden kartoittamista, työntekijöiden tuottavuuden seuraamista ja riskienhallintaa. Jokaisessa edellämainitussa tutkimuksessa on hyödynnetty tekoälyä ja tutkimusten tulokset vaikuttavat lupaavilta. Tekoälyllä on havaittavissa potentiaalia erityisesti projektisuunnittelun tehostamisessa.