Using Goal-Setting and Feedback Notifications to Increase Physical Activity Outcomes : A Sequential N-of-1 Study Using the Precious App - Cuba Villegas, Matias (2024)
Fyysinen passiivisuus on merkittävä riskitekijä ei-tarttuville sairauksille maailmanlaajuisesti, sillä 27,5 % aikuisista ei saavuta suositeltuja liikuntaohjeita. Älypuhelimet tarjoavat skaalautuvan ja kustannustehokkaan keinon laajamittaisiin liikuntainterventioihin. Tämä tutkimus tutki älypuhelinilmoitusten vaikutusta liikuntatuloksiin. Tutkimukseen osallistui kuusi osallistujaa Helsingistä, Suomesta, joita seurattiin 44 päivän ajan Precious-sovelluksella ja aktiivisuusrannekkeilla. Käytettiin yksilönsisäistä satunnaistettua kontrolloitua koeasetelmaa, jossa osallistujat satunnaistettiin neljään eri tilaan: ei ilmoituksia, tavoiteasetteluilmoitukset, käyttäytymispalautteilmoitukset ja näiden yhdistelmä. Tutkimuksen tavoitteena oli arvioida näiden ilmoitusten vaikutuksia päivittäisiin askelmääräihin, tavoiteasettelukäyttäytymiseen ja tavoitteiden saavuttamiseen. Tulokset osoittavat, että tavoiteasetteluilmoitukset lisäsivät joidenkin osallistujien todennäköisyyttä asettaa tavoitteita, kun taas käyttäytymispalautteilmoitukset osoittivat myös potentiaalia tässä suhteessa, vaikka laajempien otosten lisävahvistusta tarvitaan. Kumpikaan ilmoitustyyppi ei merkittävästi vaikuttanut päivittäisiin askelmääräihin, ja rajoitetut tietojen saatavuus rajoittivat niiden vaikutuksen arviointia tavoitteiden saavuttamiseen. Kaiken kaikkiaan tulokset viittaavat siihen, että vaikka tavoiteasettelu- ja käyttäytymispalautteilmoitukset voivat parantaa tavoiteasettelukäyttäytymistä joillakin henkilöillä, niiden kokonaisvaikutus fyysiseen aktiivisuuteen voi olla rajallinen.