Taiteeseen kohdistunut ilmastoaktivismi suomalaisen median silmissä - Aarnos, Kaisa (2024)
Tässä maisterintutkielmassa tarkastellaan teemoittelun ja diskurssianalyysin keinoin taiteeseen kohdistuneen ilmastoaktivismin uutisointia suomalaisessa mediassa. Tutkimus pohjautuu vuonna 2022 lukuisissa museoissa tapahtuneisiin ilmastoaktivistisiin tekoihin, joissa tunnettujen taideteosten päälle heitettiin esimerkiksi elintarvikkeita. Aineistona tutkielmassa toimivat vuodelta 2022 kootut ilmiötä käsittelevät Helsingin Sanomien, Iltalehden ja Ylen uutiset. Tutkimusongelmina tarkastellaan, miten taiteeseen kohdistuneesta ilmastoaktivismista on uutisoitu suomalaisessa mediassa, miten sitä on uutisissa selitetty ja miten ilmiöön on suhtauduttu. Aineiston ilmiöstä kertovat uutiset tarkastelevat taiteeseen kohdistuneita tekoja ja niiden jälkimaininkeja sekä tuovat esiin etenkin kulttuurilaitosten edustajien ja aktivistien äänet. Analyysi selvitti, että uutisoinnin suhtautuminen ilmiöön on melko negatiivista, vaikka äänensä kuuluviin saavatkin monet eri tahot. Ääneen pääsevät niin museolaitosten edustajat, aktivistit, poliisi kuin muutama asiantuntija ja poliitikkokin. Museolaitosten äänet kuuluvat uutisissa vahvoina. Ilmastoaktivistien motiivit iskuille tuodaan uutisissa esille ja niiden kautta selitetään ilmiötä lukijoille. Uutisoinnissa korostuvat niin taiteen arvo, aktivismi kuin kansalaistottelemattomuuskin. Kysymykset ilmastonmuutoksesta jäävät uutisoinnissa taka-alalle. Suurin osa ilmiön uutisoinnin diskursseista rakentaa ilmiöstä uhkaavaa, negatiivista tai vähättelevää kuvaa ja aktivismin tavoitteiden ymmärtäminen jää vähemmälle. Taiteeseen kohdistuneesta ilmastoaktivismista on siis pääasiassa uutisoitu niin, että aktivismi näyttäytyy lukijalle huomiohakuisena ja ajattelemattomana toimintana. Aktivismin tavoitteet fossiilisten polttoaineiden kieltoon ja ilmastopäätöksiin liittyen ilmaistaan uutisissa, mutta niiden ei nähdä liittyvän taiteeseen ja keinot kyseenalaistetaan.