Endofyyttisieninäytteiden antiviraalinen vaikutus korona- ja enteroviruksilla - Westerholm, Anni (2024)
Kasvin solukossa symbioosissa elävät endofyyttisienet tuottavat suuren määrän bioaktiivisia aineita, joiden avulla ne muun muassa osallistuvat kasvin immuunipuolustukseen ja tuholaisten torjuntaan. Maapallon kaikista sienilajeista tunnetaan vain murto-osa ja niiden tuottamissa metaboliatuotteissa on suuri potentiaali antiviraalisten yhdisteiden löytämiseksi. Tutkielmassa etsittiin kuudesta eri endofyyttisieninäytteestä antiviraalista vaikutusta HCov-OC43-koronavirukselle ja CVA9-enterovirukselle. Molemmat virukset ovat yksijuosteisia RNA-viruksia ja niitä vastaan on kehitetty vain muutamia rokotteita. Käytetyistä näytteistä ei löydetty antiviraalista vaikutusta koronavirukselle, mutta enterovirukselle yhdellä sieninäytteellä (E12117 MY) nähtiin antiviraalista vaikutusta erityisesti suuremmilla pitoisuuksilla. Tämän näytteen vaikutusta CVA9-viruksen kapsidirakenteeseen ja kulkeutumista soluissa tutkittiin lisää. Sulamispistettä tutkimalla havaittiin virusta stabiloiva vaikutus, joka nähtiin käsittelyn jälkeen sulamispisteen nousuna. Stabilisaatiota tuki myös koe, missä viruskapsidin reaaliaikaista avautumista tutkittiin. Koe perustui SYBR Green II -värin sitoutumiseen viruksesta vapautuvaan RNA:han. Tämän lisäksi radioaktiivisesti leimatun viruksen signaalia seuraamalla oletettiin endofyyttisieninäytteen vaikuttavan viruksen rakenteeseen aggregoivasti. Tätä oletusta tuki myös läpivalaisuelektronimikroskoopilla otetut kuvat viruksesta. E12117 MY -näytteen vaikutusta CVA9-viruksen kulkeutumiseen soluissa tutkittiin konfokaalimikroskoopilla ja havaittiin, että näytteellä ei ollut siihen vaikutusta. Yhdessä nämä tulokset osoittavat, että endofyyttisienestä E12117 MY löytyy potentiaalista antiviraalista vaikutusta CVA9-virusta vastaan ja tämä vaikutus perustuu viruksen lisääntyneeseen stabiilisuuteen. Sieninäytteen fraktiointi ja vaikuttavan yhdisteen tai yhdisteiden identifiointi voisi olla seuraava tutkimusvaihe sieninäytteen antiviraalisuutta tutkittaessa.