Graafisten käyttöliittymien määrittelyn käsitteet sekä suora ja inkrementaalinen määrittely - Osmonen, Sampo (2024)
Tässä tutkimuksessa perehdytään graafisten käyttöliittymien määrittämisen komponenttikirjastojen avulla. Tutkimusmenetelmänä käytetään käsiteanalyysiä, jonka avulla tunnistetaan käsitteitä, joita käyttöliittymän määrittelyyn minimissään liittyy. Erityisen kiinnostavia ovat termit suora ja inkrementaalinen näkymämäärittely, jotka on tunnistettu aiemmin ohjelmointiyhteisössä, mutta joita ei juuri ole ennen tätä akateemisesti tutkittu. Näille käsitteille esitetään tässä tutkimuksessa funktionaaliset määritelmät, ja määritelmien pätevyyttä tutkitaan vertaamalla niitä useaan eri ohjelmistokirjastooon ja akateemiseen tutkimukseen. Lopuksi verrataan näiden kahden määrittelytyylin eroja käsiteanalyysillä, ja todetaan, että suora näkymämäärittely voi usein olla inkrementaalista määrittelyä joustavampi valinta käyttöliittymäkehityksessä.