Vaiennettu kansanäänestysaloite - Sankari, Aleksis (2024)
Tutkielmani käsittelee kunnallista kansanäänestysaloitetta. Se on yksi lakiin kirjatuista suoran demokratian välineistä, jota kuntalaiset voivat käyttää vaikuttaakseen poliittiseen päätöksentekoon. Käyn läpi mitä kansanäänestysaloitteesta linjataan valtio- ja puoluetasolla, jonka jälkeen analysoin esimerkkien kautta aloitteiden kulkua kunnallisessa päätöksenteossa. Tämän lisäksi koitan selvittää, minkälainen suhtautuminen kunnallisilla päättäjillä on kansanäänestysaloitteeseen, ja paljastaako se samalla jotain heidän yleisistä demokratiakäsityksistään. Teen sen analysoimalla Malmin lentokentästä jätetyn kansanäänestysaloitteesta käytyä valtuustokeskustelua. Näistä osatekijöistä yritän muodostaa kokonaiskuvan kunnallisen kansanäänestysaloitteen tilasta suomalaisessa yhteiskunnassa.