Temperamentin ja arkityytyväisyyden yhteys koettuihin haasteisiin äidin ja lapsen sekä koiran ja omistajan välisissä suhteissa - Hirvonen, Bea; Kylander, Kia Mari (2024)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli selvittää temperamentin ja arkityytyväisyyden yhteyksiä äidin ja lapsen sekä toisaalta koiran ja omistajan välisissä suhteissa koettuihin haasteisiin. Koska koiran omistaminen on yleisintä lapsiperheissä, on tärkeää selvittää näissä suhteissa ilmeneviä haasteita ja niiden yhteyksiä äidin temperamenttiin ja arkityytyväisyyteen. Aineisto on kerätty internetin kautta webropol-alustalla vuonna 2020. Lopulliseen otokseen valikoitui äidit, joilla oli sekä lapsia että koiria, ja jotka vastasivat sekä omaa lastaan että omaa koiraansa koskeviin kysymyksiin. Aikuisen temperamenttia mitattiin Adult Temperament Questionnaire -mittarin lyhennetyllä versiolla. Äidin ja lapsen välisessä suhteessa koettuja konflikteja selvitettiin Child Parent Relationship Scale -mittarin ja koiran ja omistajan suhteessa koettuja rasitteita Monash Dog Owner Relationship Scale -mittarin avulla. Arkityytyväisyyttä mitattiin Satisfaction With Life Scale -mittarilla. Analyysimenetelminä hyödynnettiin korrelaatiokertoimia, Fisherin Z- testiä ja hierarkkista lineaarista regressioanalyysia. Äidin temperamentti (negatiivinen affektiivisuus, ulospäinsuuntautuneisuus, tahdonalainen itsesäätely sekä aisti- ja tunneherkkyys) oli yhteydessä koettuihin konflikteihin äidin ja lapsen välisessä suhteessa. Temperamenttipiirteistä tahdonalainen itsesäätely ja aisti- ja tunneherkkyys oli yhteydessä rasitteen kokemukseen koiran ja omistajan välisessä suhteessa. Ulospäinsuuntautuneisuus oli eri tavalla yhteydessä äidin kokemiin konflikteihin sekä omistajan kokemiin rasitteisiin: ulospäinsuuntautuneisuus vähensi äidin ja lapsen välisessä suhteessa koettuja konflikteja, mutta lisäsi koirasta koettuja rasitteita. Äidin lapsen kanssa kokemat konfliktit sekä temperamenttipiirteistä negatiivinen affektiivisuus ja tahdonalainen itsesäätely selittivät äidin arkityytyväisyyttä. Koirasta koetut rasitteet eivät selittäneet arkityytyväisyyttä. Aiempaa tutkimusta äidin temperamentin vaikutuksista äidin ja lapsen väliseen suhteeseen on vain vähän. Tutkimusta äidin ja lapsen sekä koiran ja omistajan suhteiden negatiivisista aspekteista, erityisesti yhdessä tarkasteltuna, ei ole olemassa. Näin ollen tämä tutkimus tarjoaa tärkeää informaatiota siitä, kuinka äidin temperamentti vaikuttaa lapsen ja koiran kanssa arjessa kohdattujen haasteiden kokemiseen ja kuinka ne yhdessä selittävät äidin arkityytyväisyyttä.